Miroslav VýbohMafra/Michal Šula
StoryEditor

Kedysi sa k nemu politici nepriznávali, neskôr oslavoval narodeniny s Vážnym

10.05.2016, 00:00
Autor:
(mn)(mn)

Svoj imidž a kontakty si vybudoval v zbrojárskej firme Willing, z ktorej sa pred časom stiahol. Veľa sa hovorí o jeho prepojení na politiku. Kým pred pár rokmi politici vzťahy s Výbohom nekomentovali, prípadne popierali, situácia sa radikálne otočila. Za prvej Ficovej vlády sa podnikateľ objavil na oslave 50. narodenín vtedajšieho ministra dopravy Ľubomíra Vážneho.

Po kauze Pandur ho zase Fico označil za svojho osobného priateľa. Nedištancuje sa od neho ani bývalý minister dopravy Ján Počiatek. V súčasnosti Miroslav Výboh podniká v nehnuteľnostiach cez rodinné firmy AMW a AMW Development. Dnes sa jeho meno spája hlavne s funkciou honorárneho konzula Monackého kniežatstva, ktoré je jedným z európskych daňových rajov.



Meno Výboha vo Wikileaks
Najznámejšou podnikateľskou aktivitou Ficovho priateľa Miroslava Výboha je zvolenská akciová spoločnosť Willing. Tá obchoduje so zbraňami a s vojenským materiálom. Známou sa stala i vďaka napojeniam na štátne zákazky, ktoré však nezískavala iba za Ficových vlád. O firme bolo počuť napríklad v roku 2005 v čase druhej Dzurindovej vlády. Slovensko vtedy podpísalo na päť rokov zmluvu s ruskou firmou RSK MiG na servis stíhačiek. Rusov vtedy zastupoval práve Willing a milióny za servis tak išli práve cez Výbohovu firmu.

V období prvej vlády Roberta Fica Willing vyhral tender na nákup vojenských prilieb za približne osem miliónov eur. Spoločnosť sa točila aj okolo deblokácie ruského dlhu voči Slovensku. S biznisom súvisela tiež Výbohova návšteva Líbye v roku 2007, kde bol okrem iných mien rovnako členom delegácie vtedajšieho premiéra Roberta Fica. Aktivity Miroslava Výboha na ministerstve obrany zaznamenali aj americkí diplomati v depešiach, ktoré zverejnil portál WikiLeaks.

Fico v Líbyi hľadal možnosti deblokácie dlhu režimu diktátora Muammara Kaddáfího voči Slovensku vo výške 130 miliónov eur. „Fico dúfa, že reštrukturalizáciou dlhu zabezpečí kontrakty v oblasti infraštruktúry a zbrojárskych kontraktov. V mnohých prípadoch chce obnoviť staré obchodné vzťahy bývalého Československa zo 70. a 80. rokov minulého storočia,“ píše sa v uniknutej konverzácii z bratislavského zastúpenia Spojených štátov amerických.

Miroslava Výboha označuje za generálneho riaditeľa a majiteľa spoločnosti Willing, ktorá sa špecializuje na protitankovú a protileteckú výzbroj, náhradné diely pre pozemné bojové vozidlá, muníciu, ručné zbrane, opravy či testovanie lietadiel a rakiet. Podľa Američanov má mať kontakty vo viac ako 50 krajinách sveta. Od roku 2004 mala obchodovať i s vládou v Líbyi. „Nevieme však, čo tam mohli predávať,“ referuje americký diplomat z Bratislavy.

Poukazuje na úzke prepojenie Výboha s vládnymi špičkami na Slovensku. „Mediálne výstupy ukázali, že Výboh potreboval zásah ministra vnútra Roberta Kaliňáka pri legislatívnom procese, aby mohol získať bezpečnostnú previerku na cestu Líbye. Bol totiž dvakrát odmietnutý v posledných dvoch rokoch z utajených dôvodov.“ Zástupcovia Willingu boli s Ficom na obchodných návštevách aj v Rusku a Izraeli.

Kauza Pandur
Výbohovo meno sa objavilo aj v českej korupčnej kauze Pandur. Lobista a bývalý pobočník českého expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík si mal v roku 2007 vypýtať osemnásť miliónov eur ako úplatok od zástupcov rakúskej firmy Steyer za sprostredkovanie obchodu s obrnenými vozidlami Pandur. Podľa Dalíkovej výpovede sa celý obchod začal viacerými schôdzkami, na ktorých sa zúčastňoval i Miroslav Výboh.

Ten na stretnutiach nereagoval na pýtanie úplatkov tak, že by ich svojím konaním odmietol alebo prípad hlásil na polícii. Dalíka pražský súd vo februári uznal za vinného.

Za napomáhanie trestného činu prijímania úplatku má ísť na päť rokov do väzenia a zaplatiť pokutu približne 185-tisíc eur. Verdikt je neprávoplatný, Dalík sa proti nemu odvolal. V kauze rovnako vypovedal Miroslav Výboh. Na rokovaniach o nákupoch obrnených vozidiel do Česka mal vystupovať ako poradca slovenského premiéra.

Zmluvu na nákup 199 Pandurov schválila v roku 2006 vláda Jiřího Paroubka. Bolo to tesne pred koncom jej funkčného obdobia. Dalík bol dôležitý poradca nasledujúceho českého premiéra Mirka Topolánka. Práve jeho vláda mala o zmluve pochybnosti. Nakoniec ju vypovedala, ale ešte v roku 2007 uzavrela s firmou Steyr z amerického koncernu General Dynamics nový kontrakt. Za viac ako 530 miliónov eur vtedy Česko nakúpilo 107 obrnených vozidiel.

01 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 02 - Modified: 2024-04-22 08:09:38 - Feat.: - Title: Kto bol Fedor Flašík? Marketingový mág potiahol Mečiara vo voľbách a vytvoril Roberta Fica 03 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 04 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová 05 - Modified: 2024-03-04 15:05:03 - Feat.: - Title: Vytiahol ho Kňažko, učila Vášaryová. Čo o Korčokovi hovoria osobnosti, ktoré ho poznajú?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:45