StoryEditor

Slovensko si môže zachovať pozície

13.05.2016, 00:00
Zástupca predsedu predstavenstva koncernu Gazprom Alexander Medvedev exkluzívne pre HN:

Energetický gigant Gazprom sa chystá na obriu investíciu, keď chce na dne Baltského mora postaviť nový plynovod Severný prúd 2, ktorý by obišiel územie Ukrajiny a tým aj Slovenska. Pre nás je to problém, keďže z tranzitu máme príjmy do výšky 600 miliónov eur. „Čo sa týka Slovenska, v súčasnosti analyzujeme varianty v rámci projektu Severný prúd 2. V niektorých variantoch je miesto pre tranzit podstatných objemov plynu cez územie Slovenska,“ hovorí Alexander Medvedev.

Sú projekty plynovodov Južný prúd a Turecký prúd zrušené?
Oddelil by som jedno od druhého. Južný prúd je oficiálne zrušený. Nie našou vinou. My sme mali na stavbu všetko pripravené – analýzy expertov, povolenia, potrubie, stroje a zariadenia. Žiaľ, projekt sa neuskutočnil. Preto sme sa rozhodli realizovať iný projekt – Turecký prúd, ktorý nie je zrušený. Dvere pre tureckú stranu sú otvorené. Najmä preto, aby bolo prijaté rozhodnutie, čo sa týka odbočky plynovodu, po ktorej by sa dodával zemný plyn do Turecka. V ostatných otázkach nech rozhodne Európska komisia spolu s Tureckom o tom, ako sa bude dodatočný zemný plyn prepravovať do Európy. To, že Európa bude potrebovať viac plynu, chápe každý zdravo mysliaci politik alebo ekonóm. Vnútorná ťažba klesá, dopyt je stabilný.

Vo februári tohto roka bolo podpísané memorandum v oblasti dodávok plynu po dne Čierneho mora do Grécka a Talianska. Môžete opísať tento projekt?
Projekt zatiaľ nemá presné detaily. Ide o dodávky plynu cez Grécko do Talianska. Variantov, ako dodávať plyn do Talianska, nie je veľa. Toto je jeden z nich. Zatiaľ je ešte priskoro hovoriť o detailoch.

Aké sú ďalšie kroky?
Teraz budeme pripravovať technicko-ekonomickú štúdiu. Budeme vyberať ideálnu trasu. Je však jasné, že model už nebude taký ako v Južnom prúde.

V čom bude rozdiel?
Stretli sme sa s negatívnou reakciou Európskej únie v súvislosti s distribúciou plynu na území únie prostredníctvom Gazpromu. Nebudeme sa už miešať do distribúcie plynu na území Európskej únie.

Pre Slovensko je dôležitá téma tranzit. V roku 2019 sa končí zmluva s Ukrajinou na prepravu plynu.
Čo sa týka Slovenska, v súčasnosti analyzujeme varianty v rámci projektu Severný prúd 2. V niektorých variantoch je miesto na tranzit podstatných objemov plynu cez územie Slovenska. O tom rokujeme aj s našimi slovenskými partnermi.

Môžete to spresniť?
Zatiaľ je priskoro. Rokujeme s operátorom plynovodov. Nemalo by sa zabúdať na to, že z našej strany tu nejde o umelú výmenu jedného prepravného koridoru za druhý. Naším cieľom je bezpečnos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 00:54