TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Remišová: Na likvidáciu envirozáťaží vyčleníme takmer 300 miliónov eur

06.08.2021, 19:13
Autor:
TASRTASR
Z regionálneho operačného programu, ktorý je v gescii Remišovej ministerstva, budú v najbližších týždňoch vyhlásené ďalšie výzvy.

Zdravý život v regiónoch musí byť pre každú vládu prioritou, preto by Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie chcelo na likvidáciu envirozáťaží vyčleniť 294 miliónov eur.

Uviedla to vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) počas brífingu po návšteve skládky toxického odpadu z bývalej chemickej továrne v meste Strážske a následnom stretnutí so zástupcami samospráv v regióne. Zároveň predstavila priority ministerstva na nasledujúce programové obdobie čerpania eurofondov.

"Riešenie environmentálnych záťaží, ktoré sme zdedili, musí byť pre Slovensko prioritou. Z nových eurofondov, ktoré pripravujeme na roky 2021 – 2027, sme na riešenie environmentálnych záťaží navrhli podporu vo výške takmer 300 miliónov eur a robíme všetko pre to, aby sa Európska komisia s naším návrhom stotožnila," povedala s tým, že MIRRI tak chce byť rezortom zapojeným do likvidácie envirozáťaže nielen na Zemplíne partnerom.

Pomoc MIRRI by podľa jej slov mohla spočívať vo financovaní nákupu ochranných a pracovných odevov či náradia pre pracovníkov, ktorí budú skládku PCB látok v Strážskom odstraňovať. "S týmto cieľom by sme tiež mohli podporiť vznik účelovo viazaných pracovných miest," doplnila.

Na stretnutí so starostami sa Remišová venovala téme rozvoja regiónov. Ako uviedla, zámerom MIRRI v rámci nového programového obdobia je vyhlasovať výzvy práve na základe požiadaviek regiónov.

"Chceme, aby sa eurofondy využívali férovo, bez korupcie, zmysluplne, bez byrokracie a na to, na čo ich ľudia potrebujú," povedala.

Jednou zo žiadostí regiónov má byť podpora cyklodopravy. "Naším cieľom je, aby v mestách na Slovensku cyklodoprava nebola len voľnočasová aktivita, ale tam, kde je to možné, aby sa cyklodoprava stala funkčnou alternatívou k individuálnej automobilovej doprave," ozrejmila s tým, že na podporu nemotorovej dopravy vyčlenilo MIRRI viac ako 46 miliónov eur.

Z regionálneho operačného programu, ktorý je v gescii Remišovej ministerstva, budú v najbližších týždňoch vyhlásené ďalšie výzvy. "Takmer 54 miliónov eur pôjde na rekonštrukciu ciest druhej a tretej triedy, ktoré sú životne dôležité, lebo ich denne využívajú ľudia, ktorí cestujú za prácou," informovala.

Ďalšia výzva z IROP bude určená na podporu sociálnych služieb a modernizáciu výučby na stredných odborných školách. Nemenej dôležitou je podľa Remišovej podpora samospráv s prípravou projektových dokumentácií, aby boli hneď pripravené čerpať eurofondy. Na tento účel pripraví MIRRI výzvu za vyše 35 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:57