Za zvýšený obsah škodlivých látok v slovenskom ovocí a zelenine môže nesprávny postup pestovateľov.
Ak sa chcete stravovať zdravo, mali by ste jesť čo najviac ovocia a zeleniny. Ukazuje sa však, že ani táto voľba nemusí byť vždy najvýhodnejšia. Slovenská zelenina a ovocie totiž obsahuje čoraz viac pesticídov. Vyplýva to z výsledkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Hoci čísla zatiaľ nepresahujú stanovené limity, kontrolóri priznávajú, že podiel škodlivých látok sa v ovocinárstve a zeleninárstve stále zvyšuje. „Možno povedať, že ide o mierny nárast zistenej prítomnosti zložiek pesticídov v potravinách,“ zhodnotila odborníčka Zuzana Büchlerová. Momentálne obsahuje aspoň jednu škodlivú látku vyše polovica testovanej zeleniny a ovocia. Kým v roku 20...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby
02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
04 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne
05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia