StoryEditor

Plzeň je na predaj. Bráni megakúpe

27.05.2016, 00:00
Spojenie AB InBev a SABMilleru dostalo zelenú od Komisie. Musia sa zbaviť podnikov v strednej a vo východnej Európe.

O krok bližšie k svetovému megapivovaru. Historické spojenie dvoch najväčších výrobcov piva na svete Ab InBev a SABMilleru získalo povolenie európskych regulátorov. Dohoda vo výške 93 miliárd eur zaleje svojím pivom až tretinu globálneho trhu. Má to však háčik. Budúca megaspoločnosť si bude musieť zo svojho pohára odliať. „AB InBev ponúkne na predaj pobočky SABMilleru v strednej a vo východnej Európe, čo je podmienkou akvizície,“ povedal pre HN hovorca spoločnosti SABMiller Richard Farnsworth. Na Slovensku sú to Pivovary Topvar, ktoré vyrábajú niektoré z najznámejších značiek v krajine ako Šariš, Topvar, Pilsner Urquell, Veľkopopovický Kozel či Smädný Mních.


Na predaj budú aj značky v susednom Česku, kde SABMiller vlastní Plzeňský Prazdroj, ďalej v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku. Odkúpenie pivných dcér a dohoda s novými kupcami budú musieť taktiež prejsť schválením Európskej komisie. Už pred rozhodnutím komisie sa SABMiller snažil o zjednodušenie procesu a svoju taliansku značku Peroni a holandský Grolsch predal japonskej pivovarníckej spoločnosti Asahi. Či bude mať Asahi alebo niekto iný záujem aj o značky centrálnej a východnej Európy, zatiaľ známe nie je.

Nie je tak jasný ani osud slovenských pivovarov Topvar. Samotná spoločnosť uviedla, že prípad nekomentuje. K zmene, ktorá čaká jej konkurenta, sa nevyjadrila ani jednotka na slovenskom trhu Heineken Slovakia „Aktivity konkurencie ani prípadný predaj spoločnosti Topvar nebudeme komentovať,“ uviedla pre HN Hana Šimková, hovorkyňa spoločnosti.

Podľa Michala Kozuba, analytika HomeCredit, sa však nič zásadné nezmení. „Nový kupec bude pravdepodobne z radu väčších spoločnosti, takže pre spotrebiteľa to nebude veľká zmena.“

AB InBev plánuje spojenie koncom tohto roka. Odobrenie od Európskej komisie bolo hlavnou podmienkou na to, aby akvizíciu schválili aj regulačné úrady na veľkých trhoch v USA, Číne a Juhoafrickej republike. Tam schvaľovanie stále prebieha.

Infografika HN

01 - Modified: 2023-09-26 15:00:49 - Feat.: - Title: Na strednej škole v Plzni unikla neznáma látka, evakuovali štyristo ľudí 02 - Modified: 2023-09-13 08:40:05 - Feat.: - Title: VIDEO Česká väznica plná pervitínu sa objaví v sérii na Netflixe. Tá ukazuje najtvrdšie väzenia na celom svete 03 - Modified: 2023-08-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Kreativita mu rozhodne nechýba. Bezdomovec z Plzne sa rozhodol prečkať noc vo verejnej sušičke na prádlo 04 - Modified: 2023-05-21 10:03:45 - Feat.: - Title: Známy pivovar definitívne krachuje. S rastom mu pomohli Tesco aj Plavčanove dotácie 05 - Modified: 2023-05-19 16:50:43 - Feat.: - Title: Známy pivovar definitívne krachuje. S rastom mu pomohli Tesco aj Plavčanove dotácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:20