StoryEditor

Recesia zmenila i partnerské vzťahy

06.06.2016, 00:00
Kto platí v reštaurácii, muž alebo žena? Ekonomická kríza ovplyvnila odpoveď, tvrdí nedávna sociologická štúdia.

Kríza zasiahla najmä mužské pracovné sektory ako výroba. No ženskejšia doména – služby, vytvára nové príležitosti. Ako to ovplyvnilo súčasné páry?

Kto platí účet v reštaurácii, muž alebo žena? Odpoveď nie je jednoznačná a líši sa v závislosti od sociálno-ekonomického prostredia, z ktorého partneri pochádzajú. Konzervatívne rodinné prostredie, často silne kresťansky zakotvené, je paradoxne najflexibilnejšie. Liberálne najmenej.

Kríza povolaní
Ženy obsadzujú čoraz lepšie pozície v ekonomike, politike i vede, no v ich osobnej sfére sa prejavuje značnú odolnosť proti zmenám. Nemecké sociologičky Cornelia Koppetschová a Sarah Specková vo svojej knihe s názvom „Keď muž nie je živiteľ. Konflikty pohlavia v časoch krízy“ ukazujú, že do značnej miery sú to samy ženy, ktoré naďalej vyžadujú, aby muži plnili úlohu živiteľov. Táto úloha sa však pre mnoho mužov stáva nedosiahnuteľná. Ekonomická kríza v uplynulých rokoch totiž zasiahla predovšetkým „mužské“ odvetvia, v ktorých pracovnú silu nahrádzajú stroje. Súčasne sa uvoľnili pracovné pozície v „ženskejšom“ odvetví, v sektore služieb.

Možno predpokladať, že ženy budú naďalej viac profitovať z nových pracovných miest. Pretože lepšie využívajú možnosti vo vzdelaní a rekvalifikačných kurzoch. Je teda veľmi pravdepodobné, že ženy budú stále častejšie živiť rodinu alebo výraznejšie prispievať na chod spoločnej domácnosti.

Koppetschová a Specková sledovali 29 dvojíc. Páry, v ktorých ženy zarábajú peniaze a muži sú nezamestnaní, prispievajú do rodinného rozpočtu menej ako 40 percentami alebo odišli na rodičovskú dovolenku, pretože ich plat bol nižší, ako mali ženy.

Sociologičky vyhodnocovali rozhovory s dvojicami, ale i dostupné analýzy. Najväčším problémom je, že...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 07:49:50 - Feat.: - Title: Britská ekonomika pokračovala vo februári v raste, mala by vystúpiť z recesie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:46