StoryEditor

Poľsko sa stále snaží získať investorov automobilky Hyundai na svoju stranu

20.01.2004, 12:46

Poľsko sa stále snaží získať investorov juhokórejskej automobilky Hyundai na svoju stranu aj napriek správam, že uprednostňujú Slovensko. Povedal to dnes pre agentúru Reuters zástupca poľskej investičnej agentúry PAIiIZ Andrzej Szejna.
Poľsko podľa jeho slov ponúklo Hyundaiu stimulačný finančný balík vo výške 15 % z celkovej investičnej hodnoty, čo je maximum povolené v Európskej únii. Hyundai sa má podľa všetkého rozhodnúť o cieli investovania vo februári, avšak kvôli nižším pracovným nákladom sa stále prikláňa na stranu SR.
"Som pokojný, rozhodnutie padne vo februári. Poľská vláda je presvedčená, že táto ponuka, ktorú sme prehodnocovali niekoľkokrát kvôli dosiahnutiu najlepších podmienok, vyjde v ústrety očakávaniam investora," vyjadril sa Szejna. Poľsko chce podľa neho férovo so SR bojovať, pričom poukázal, že populačný rozdiel 38-miliónového Poľska a 5-miliónového Slovenska je ich veľkým tromfom. Rozsiahlosť Poľska totiž znamená zároveň aj väčší domáci trh a väčšiu kvalifikovanú pracovnú základňu.
"Jedinou menšou slabinou Poľska je infraštruktúra cestných komunikácií," povedal Szejna s dodatkom, že potenciálne miesto pre továreň Hyundai sa však nachádza na strategickom mieste v blízkosti diaľnice. Vďaka financiám z EÚ je navyše Poľsko schopné vybudovať lepšiu štruktúru ciest do niekoľko rokov.
Informovala agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:49