StoryEditor

Najvyššie mzdy sú v telekomunikáciách

14.01.2003, 23:00
Najvyššie mzdy vyplácajú zamestnávatelia v telekomunikáciách, v peňažníctve a poisťovníctve. Vyššie priemerné mzdy sú aj v priemysle, nehnuteľnostiach a doprave. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu o priemerných nominálnych mzdách za 11 mesiacov minulého roka.

Telekomunikácie však strácajú prvenstvo kvôli podstatne nižším mzdám v pošte, pretože štatistika sleduje štvrťročne tieto odvetvia spolu. Zatiaľ čo priemerná nominálne mzda v telekomunikáciách dosiahla v novembri 31 524 korún, v pošte to bolo 21 052 korún. Pri takomto sledovaní výšky miezd preto vedie sektor peňažníctva a poisťovníctva a v prvej päťke sektorov s najvyššími mzdami figuruje aj verejná správa.
Vladimír Ondrovič, predseda Asociácie telekomunikačných operátorov, zdôvodňuje vysoké mzdy v sektore svetovým trendom: "V roku 2001 bol telekomunikačný sektor jediný, ktorý dosahoval kladné hodnoty. Rovnako sa pod rast miezd podpísal rast výkonov spoločností, ktorý, samozrejme, spôsobil rast príjmov a umožnil rast miezd." Telekomunikáciám podľa neho pomohla túžba po informáciách, pretože v minulosti bol sektor spojov (pošta a telekomunikácie) niekde na konci rebríčka.
Za skutočnosťou, že medzi odvetviami s vyššími mzdami figuruje aj doprava, vidí hovorca Železničnej spoločnosti Miloš Čikovský kolektívne vyjednávanie: "Odbory vďaka svojej vysokej organizovanosti majú dostatočnú silu pri dohadovaní nárastu miezd, ktorý je potrebný pre sociálny zmier. Zvyšovanie miezd v našej spoločnosti však prináša aj nepretržitá prevádzka, denné a nočné zmeny, pričom značný podiel na vysokých mzdách majú aj príplatky za rizikovú prácu." Najvyšší medziročný prírastok (o 16 %) zaznamenali podľa Štatistického úradu nominálne mzdy v hoteloch a reštauráciách.
Reálne mzdy pri nízkej inflácii vzrástli vo všetkých odvetviach až na maloobchod a sektor pôšt a telekomunikácií. V pošte a telekomunikáciách je to však ovplyvnené tým, že pred rokom v novembri tu vzrástli mzdy o 32,6 percenta.
Zamestnanosť bola podľa štatistiky stále najvyššia v priemysle, kde v 11 mesiacoch minulého roka pracovalo 556,5 tisíca zamestnancov z celkových 2,1 milióna pracujúcich v slovenskom hospodárstve. Podiel priemyslu na celkovej zamestnanosti sa zároveň medziročne zvýšil o 0,3 percenta. V novembri výrazne (o 13,4 %) klesla zamestnanosť vo veľkoobchode a v hoteloch a reštauráciách (o 12,7 %). Štatistický úrad SR zisťoval tieto údaje priamo v podnikoch podľa priemerného evidenčného stavu zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:23