StoryEditor

Nový biznis s elektrinou: Získate ju takmer zadarmo, uskladníte a potom draho predáte

18.08.2021, 15:27
Ich batériové systémy dnes využívajú najmä veľké podniky, no potenciál majú aj v domácnostiach. Riaditeľ energetickej firmy Radoslav Štompf vysvetľuje, čo im stojí v ceste.

Oplatí sa elektrinu uskladňovať v batériách?
Fuergy sme založili ako spoločnosť, ktorá využíva batériové systémy ako úložiská, teda trochu iným spôsobom, ako sa štandardne batériové systémy využívajú. Cieľom je preniesť možnosť participácie na cene elektriny a na vyrovnávaní cenových rozdielov. A to nielen na veľkých výrobcov, ako sú Slovenské elektrárne, ktoré sú veľký zdroj. Dnes je to možné urobiť aj na strane odberateľov. S využitím batériových systémov zákazník dostáva možnosť participovať na ovplyvnení svojej spotreby v nejakom čase nabíjaním alebo vybíjaním batériových úložísk a znížiť si tak svoje náklady. K tomu vieme pripojiť ďalšie technológie, ako sú obnoviteľné zdroje, fotovoltika alebo potom technológie, ktoré má zákazník k dispozícii. Centrálne chladenie, tepelné čerpadlá, kompresory, akúkoľvek technológiu, ktorú vie využiť na akumuláciu energie v nepriamej forme, napríklad v chlade, teple či množstve vody. Snažíme sa o optimalizáciu ani nie tak v znížení spotreby elektriny, to batériové systémy a systémy regulácie nevedia, ale vedia výrazne znížiť cenu, ten výsledný náklad.

Uvádzate, že viete návratnosť znížiť až na tri roky. Týka sa to iba solárnych panelov?
Batériové systémy nie sú závislé od solárnych panelov. Návratnosť investície pri batériových systémoch je od troch do piatich rokov. Keď je to viac ako päť, už tá investícia nie je pre nás zaujímavá, lebo je príliš dlhá.

Aké veľké úložiská máte?
Dnes prevádzkujeme dve veľké 432-kilowatthodinové, to sú také polovičné lodné kontajnery. Štandardne sú 40-stopové, ako na kamióne, naše sú 20-stopové. Jedno je s fotovoltikou a druhé úložisko funguje samostatne. Nereguluje žiadny lokálny zdroj, iba spotrebu energie odberného miesta. Jedno funguje už rok a pol, druhé bolo sprevádzkované minulý rok.

V čom teda spočíva zníženie nákladov?
Spočíva to v posúvaní spotreby elektriny. Cena elektriny nie je rovnaká v každom čase. Štandardne sa hovorí, že treba nabíjať batérie v noci, lebo je tam prebytok a cez deň ich vybiť, lebo je nedostatok. Toto je však veľmi zjednodušené a úplne to neplatí. Cena nie je výrazne nižšia v noci a výrazne vyššia cez deň. Fotovoltika, ktorá vyrába elektrinu cez deň, keď je jasné a slnečné počasie, má trend znižovať výslednú cenu elektriny v dňoch, keď je spotreba nižšia. Ako napríklad cez víkend alebo počas sviatkov, a to z toho dôvodu, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 08:53:21 - Feat.: - Title: Nabíjanie elektromobilov a fotovoltika 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Mnohí majitelia domov pri inštalácii fotovoltiky bezpečnosť neriešia: Ako minimalizovať riziká? 03 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 04 - Modified: 2024-01-19 13:43:28 - Feat.: - Title: Energia zo slnka najviac vonia západu Slovenska. Čísla sú rekordné, ale za Čechmi výrazne zaostávame 05 - Modified: 2023-12-22 13:39:28 - Feat.: - Title: Ako na udržateľnú domácnosť? Začnite fotovoltikou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:26