StoryEditor

Záujem o prevádzku tratí klesá

12.05.2003, 00:00

Záujem o povolenia na prevádzku celoštátnych železničných tratí a licencií na vykonávanie dopravy je v súčasnosti nízky. Naopak, od začiatku platnosti zákona o tratiach v roku 1996, vydal Štátny dráhový úrad viac ako 1 100 povolení a takmer 670 licencií, ktoré udelil najmä dopravcom na vlečkách. "Ide predovšetkým o licencie a povolenia pre spoločnosti, ktoré pre železnice vykonávajú činnosti nutné na ich prevádzku -- železničných staviteľov, energetikov či pre traťové strojové stanice," hovorí riaditeľ úradu Peter Vrátny.
V prípade celoštátnych a regionálnych tratí je situácia komplikovanejšia než pri vlečkách. Hoci sprísnené podmienky splní prevažná väčšina záujemcov, nemusí to znamenať, že sa dostanú na trať. Definitívne o tom rozhodujú až železnice. Tie totiž v súčasnosti suplujú činnosť regulačného úradu, ktorého vznik sa očakáva v apríli na budúci rok.
Ak chce fyzická či právnická osoba požiadať úrad o povolenie alebo licenciu, musí splniť niekoľko kritérií. Okrem výpisu z obchodného registra by mala preukázať odbornú spôsobilosť a príslušnú prax. Podľa zákona o správnom konaní by mal úrad na žiadosť reagovať do 30 dní, pri mimoriadnych prípadoch je povolená lehota šesťdesiatich dní. V prípade licencií na prevádzkovanie dopravy ich úrad vydáva pre oba typy -- nákladnú aj osobnú dopravu. Od povinnosti vlastniť povolenie sú oslobodené ŽSR, ktoré svoju traťovú sieť prevádzkujú podľa samostatného zákona. Úrad okrem vydávania licencií a povolení tiež plní funkciu stavebného úradu a štátneho technického dozoru na tratiach.
PO VSTUPE POČET ŽIADOSTÍ VZRASTIE
Počet žiadateľov o licencie a povolenia by sa mal výrazne zvýšiť po vstupe Slovenska do EÚ. Ako sa vyjadril Peter Vrátny zo Štátneho dráhového úradu, dá sa očakávať, že zahraniční záujemcovia budú schopní predložiť železniciam výhodnejšie cenové podmienky -- či už výkony za nižšiu trhovú cenu, alebo vyššie ponuky za prenájom tratí, techniky a vozidiel. Ak sa niektorí dopravcovia budú cítiť diskriminovaní, budú sa môcť obrátiť na regulačný úrad. Ustanovujúci zákon by mal vstúpiť do platnosti na konci tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:39