StoryEditor

Šéf reštaurácie pre HN: Naši zamestnanci sa boja neistoty, v gastre už pracovať nechcú. Nepomohol ani rast platov

22.08.2021, 00:00
Chýba nám pomoc zvonka. Na to, aby ste zamestnali napríklad človeka z Ukrajiny, však potrebujete tri mesiace, hovorí majiteľ banskoštiavnického #RUINbaru Milan Kabina.

Už tretí rok máte podnik #RUINbar v centre Banskej Štiavnice. Podľa čoho ste vyberali názov?
Je to bar v ruinách, 500 rokov starom historickom renesančnom paláci. Bol tridsať rokov zatvorený a stala sa z neho ruina. A v nej sme otvorili svoju prevádzku. Bar a od tohto roku už aj reštauráciu.

Nový covid automat ovplyvní aj fungovanie reštaurácií. Minister Vladimír Lengvarský popísal základné funkcie:

Pripravovali ste ho rovnako dlhý čas. Čo všetko to zahŕňa?
Ide o veľmi špecifický koncept. Pomáhal nám ho zariaďovať významný indický dizajnér Ashok Priyadarshi Nayak. Ten priestor, ktorý vidíte, keď k nám prídete, inde na Slovensku nie je. Aj keď je to vo svete známy koncept. Najviac ich je v Budapešti. Je to niečo úplne iné ako to, na čo sú návštevníci zvyknutí.

Viete tohtoročnú návštevnosť porovnať s obdobím, keď ste začínali?
Úplne presne. Tým, že gastroprevádzky fungujú na zásade moderných skladových systémov, ktoré nám poskytujú presné štatistiky, vieme povedať, že máme asi 20-percentný pokles. No a keďže sme v Banskej Štiavnici, pravdepodobne to súvisí so zahraničnými turistami, ktorí k nám chodia v obmedzenej miere. V konečných číslach nám to robí veľmi veľkú stratu, pretože to, čo v lete nezarobíme, nám v zime bude chýbať na prežitie.

Prečo?
Aj keď Štiavnica patrí medzi vyhľadávané a úspešné destinácie a ľudia ju veľmi radi navštevujú, je zameraná na sezónny turizmus. Ľudia ju vyhľadávajú v lete.

Čo tu robia podnikatelia v zime?
Snažíme sa financie, ak ostanú, investovať do interiéru. Prebieha opotrebovanie materiálov, takže realizujeme nevyhnutné opravy, inovácie, nakupujeme zariadenia. Potrebujeme spraviť všetko pre to, aby sme v ďalšom roku mohli naďalej fungovať efektívnejšie, byť sympatickejší pre návštevníkov. A aby sme sa udržali na trhu.

Máte informácie o tom, aká situácia je v iných mestách?
Podľa toho, čo hovoria naši kolegovia, môžeme sa baviť asi o 40-percentnom poklese v gastrosektore. Ten však súvisí hlavne s domácimi návštevníkmi a lokálnymi ľuďmi, ktorí si odvykli chodiť do reštaurácií. Tieto čísla sú alarmujúce aj v nadväznosti na to, že stále platí, že dve pätiny prevádzok neotvorili svoje priestory. Takže hovoríme o pomerne zásadnom poklese trhu.

Pandémia ukázala, že sa mnohí podnikatelia vedia spojiť, ak je to nutné. Pomáha tá spolupráca?
Určite. Napríklad v našej oblastnej organizácii cestovného ruchu platí, že viac hláv, viac rozumu. A najmä v takýchto krízových momentoch. Ukázalo sa, že čiastočná kooperácia a vymenenie skúseností bolo veľmi prospešné.

Čím?
Opatrenia sa veľmi rýchlo menili, boli neprehľadné. Vyhlášky prichádzali jedna za druhou a človek, akokoľvek chcel, nevedeli sa v tom vyznať. Ani samotní predstavitelia vlády, ministerstiev či úradov, alebo hygieny sa v tom nevedeli vyznať. Takže sme sa snažili vymieňať si medzi sebou informácie a radiť sa, ak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-12 15:18:29 - Feat.: 0 - Title: Museli im pridať. Platy čašníkov rýchlo stúpli, návratu do gastra sa však boja 02 - Modified: 2021-08-11 16:13:51 - Feat.: 0 - Title: Nové limity pocítia aj zaočkovaní. Obmedzia ich v gastre, fitkách či akvaparkoch (veľký prehľad opatrení) 03 - Modified: 2021-08-16 13:48:14 - Feat.: 0 - Title: Slováci, ktorí stvorili pracovný portál pre ľudí v gastre: Varovali nás, že v tomto segmente je to peklo 04 - Modified: 2021-06-13 11:03:32 - Feat.: 0 - Title: Koľko michelinovských reštaurácií zatvorila korona? 05 - Modified: 2021-07-05 13:28:26 - Feat.: 0 - Title: Populárna bratislavská reštaurácia po rokoch končí. Problémom je nájom 06 - Modified: 2021-08-10 17:37:47 - Feat.: 0 - Title: Nový covid automat: Reštaurácie budú v silnej vlne len pre očkovaných
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:24