PotravinyReuters
StoryEditor

Potraviny majú susedia lacnejšie. Pozrite sa, kde sa Slovákom oplatí nakupovať

06.07.2016, 00:00
Priepasť medzi cenami u nás a ostatnými krajinami V4 sa zužuje vďaka tomu, že sme zaviedli zníženú DPH.

V cenách potravín našim susedom nedokážeme konkurovať. V Maďarsku, Poľsku aj Česku sa dá nakúpiť lacnejšie, ukazujú posledné dáta európskeho štatistického úradu. „Časťou vysvetlenia je vyššia DPH ako v okolitých krajinách,“ hovorí analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Eurostat však meral dáta z minulého roka, keď ešte Slováci zo všetkých potravín platili 20-percentnú daň. Od januára sme však zaviedli zníženú sadzbu dane na vybrané základné potraviny, pri ktorých platíme štátu len desať percent. Pridali sme sa tak k ostatným susedom, ktorí majú na niektoré potraviny zníženú sadzbu dane už dlhšie.

Pozrite si v galérii, ako sme na tom v porovnaní s krajinami Európy


Zmenu v cenách na Slovensku už cítiť. Ceny potravín od januára do mája na Slovensku zlacneli o viac ako štyri percentá. „A to je druhý najvýraznejší pokles v rámci krajín Európskej únie. Tým sa priepasť medzi cenami u nás a v okolitých krajinách V4 zužuje,“ hovorí analytik VÚB banky Andrej Arady.

Okrem samotnej dane určuje cenu potravín aj to, aké majú obchodníci náklady. A to napríklad na zamestnancov, prepravu, skladovanie či energie, vymenúva analytička Poštovej banky Jana Glasová. Ak musí obchodník platiť zamestnancom privysoké mzdy, premietne sa to aj do drahších potravín. Z okolitých krajín však majú nižšie mzdy ako my len Maďari.

Ďalším z faktorov je aj výmenný kurz. Ako jediná krajina z Vyšehradskej štvorky totiž platíme eurom. „Meny v ostatných krajinách klesajú, a preto je pre spotrebiteľov výhodnejšie nakupovať v zahraničí. To sa potom negatívne odrazí na hospodárstve,“ hovorí prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Svoje zohráva aj to, či je na trhu dostatočná konkurencia. Konštiak hovorí, že vďaka dostatočnej konkurencii obchod kopíruje dodávateľské ceny. Avšak pri mliečnych a mäsových výrobkoch si obchodníci zoberú až dvadsať percent, tvrdí šéf zväzu obchodu.

01 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 02 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 04 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 05 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:25