Biznis, dovolenka - ilustračná snímkaDreamstime
StoryEditor

Tisíce našich firiem obchádzajú dane. Slováci objavili nový raj

03.08.2016, 00:00
Zaujímavou destináciou slovenských podnikateľov začínajú byť podľa rebríčka Bisnode Spojené arabské emiráty.

Približne 4,6 tisíca slovenských firiem sídli v daňovom raji. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Bisnode. Ešte pred rokom bolo takýchto firiem o 350 menej, no v posledných mesiacoch zamierili čísla opäť nadol.

Vplyv Panama Papers
Konzultant spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak hovorí, že na odchod firiem z daňových rajov môže mať veľký vplyv aj aféra Panama Papers, výmena daňových informácií medzi krajinami či tlak Európskej únie.

Firmy začali v tomto roku postupne odchádzať aj z Cypru. Jeden z najobľúbenejších daňových rajov za posledné tri mesiace stráca na atraktivite a oproti prvému štvrťroku z neho odišlo presne 30 slovenských spoločností.

„To, že firmy začínajú Cyprus opúšťať, môže súvisieť so zlou ekonomickou situáciou v krajine. Podnikatelia prestali ostrovu veriť. Aj napriek tomu, že ekonomika sa dostáva do normálu, dajú sa očakávať prísnejšie pravidlá pre podnikateľov z európskych krajín, ktoré dodnes prichádzali pre nízke dane,“ povedal Seliak. Ďalším rozhodujúcim faktorom je podľa neho skutočnosť, že Cyprus je krajinou Európskej únie, preto je naň väčší tlak ako na vzdialenejšie krajiny.

Nové lákavé destinácie
Slovenské firmy sa preto začali orientovať na nové krajiny. „Zaujímavou destináciou začínajú byť Spojené arabské emiráty. Krajina dokáže zaistiť absolútnu anonymitu vlastníctva a podnikateľov tam nemusia trápiť žiadne miestne dane,“ vysvetlil Milan Seliak. Nováčikom medzi daňovými rajmi sú Marshallove ostrovy. Kým minulý rok boli zaujímavé iba pre päť slovenských firiem, tento rok vzrástol ich počet na 43.

Daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová tvrdí, že počet slovenských firiem v daňových rajoch sa bude v budúcnosti meniť. „Boj proti daňovým podvodom a ohlasovacie povinnosti či spresňovanie slovenskej legislatívy by mali mať za následok, že počet firiem v daňových rajoch bude klesať,“ dodala.
Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:55