Kvôli vysokému obsahu vlákniny a fruktózy pre ne platí to isté, čo pre sušené ovocie. Problémom však môžete predísť, ak si jablko vychutnáte samo osebe a nie v kombinácii s inými potravinami. Lebo prísť o zdravotné výhody jabĺk by bola škoda. Ich koža je nabitá antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred rakovinou a výskum tiež zistil, že ľudia, ktorí ich jedia aspoň päť týždenne majú lepšiu funkciu pľúc. Navyše vám pridajú asi 15 percent potrebného denného množstva vitamínu C.Flickr
StoryEditor

Mrazy poškodili úrodu ovocia. Bude ho menej a priplatíme si

04.08.2016, 13:00
Autor:
TASRTASR
Mrazy poškodilo viacero druhov ovocia, ktoré sa do regálov nedostane.

Ovocinárska únia (OÚ) SR, ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), v týchto dňoch bilancuje doteraz pozbierané úrody ovocia. Jej predseda Marián Varga potvrdil, že pre intenzívne aprílové mrazy slovenskí ovocinári dopestujú len 25-tisíc ton ovocia mierneho pásma. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Sady im pritom po minulé roky dávali priemerné úrody ovocia mierneho pásma v množstve 58-tisíc ton. Na polovičnej úrode sa podpísali hlavne jarné mrazy a sčasti aj studený vietor a nižšie množstvo zrážok v jarných mesiacoch. "Z tohtoročnej slovenskej produkcie tak okrem jahôd a čerešní budeme mať menej aj marhúľ a broskýň. Ovocinárska únia avizuje, že pri broskyniach bude len tretinová úroda a podobne, pravdepodobne, dopadne aj úroda sliviek," priblížila.

"Pri jablkách a hruškách očakávame nižšiu úrodu až o 60 percent oproti minulým rokom, čo sa prejaví vo zvýšených spotrebiteľských cenách," uviedol Marián Varga. Jablká, ktoré počas jari zasiahol mráz, majú na povrchu hnedé škvrny. Obchodné reťazce takéto ovocie nevykupujú. Väčšina na vzhľad znehodnoteného ovocia preto skončí v kompótoch, džemoch, vylisuje sa z neho ovocná šťava alebo sa spracuje v páleniciach.

Slováci ročne skonzumujú približne 150-tisíc ton ovocia mierneho pásma. Chýbajúce množstvo úrody sa preto bude musieť aj v tomto roku doviezť, čo bude mať negatívny vplyv na prehlbovanie pasívneho salda zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Dominovať budú najmä poľské jablká, pretože jarné mrazy Poľsko nezasiahli. Odhaduje sa, že tohtoročný dovoz ovocia mierneho pásma bude predstavovať 120-tisíc ton.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 14:12:56 - Feat.: - Title: Českí meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu 04 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 05 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:21