StoryEditor

Majitelia pozemkov dohodu stále odmietajú

06.09.2004, 00:00

Žilina Invest, Govinvest I a Govinvest II sa v piatok opäť nedohodli so zástupcami petičných výborov z Tepličky nad Váhom a Nededze na novej cene pri vykupovaní pozemkov pre automobilku Kia Motors. A to aj napriek tomu, že im navrhli nový spôsob výkupu pozemkov. Ten spočíva v tom, že majitelia by dostali peniaze podľa ceny stanovej v znaleckom posudku a v prípade rozhodnutia súdu o vyššej výkupnej cene by im doplatili zvyšok.
"Navrhli sme im, že to zapracujeme do zmlúv, ale nesúhlasili s tým. Napriek tomu takýto bod do zmlúv zapracujeme a ponúkneme ich majiteľom pozemkov, ktorí ich doteraz nepredali. V súčasnosti však platia ceny určené znalcami. Podľa nich vykupujeme," povedal generálny manažér projektu Hyundai/Kia Stanislav Vinc. Zatiaľ nie je jasné, či sa to dotkne len tých majiteľov, ktorí pozemky nepredali alebo všetkých. V druhom prípade by mohlo ísť až o sumu 530 miliónov korún. " Ak súd rozhodne o novej cene, vláda by na to mala nájsť zdroje," dodal Vinc.
Predseda petičného výboru v Tepličke nad Váhom Dušan Mikulík tvrdí, že si dajú vypracovať nové znalecké posudky. Do 20. septembra má byť právoplatné územné rozhodnutie, ktorým sa z terajších polí stanú stavebné pozemky. Ich cena podľa petičiarov bude oveľa vyššia ako pôvodné odhady 120 až 140 korún za štvorcový meter.
"S terajšou cenou nesúhlasíme. Niektoré realitné kancelárie z Bratislavy chcú vykupovať pôdu v blízkosti budúcej fabriky a ponúkajú 280 korún za štvorcový meter. Má tam byť supermarket," uviedol podnikateľ Marián Kočner, ktorý v Nededzi vlastní necelý hektár pôdy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:14