CarrefourReuters
StoryEditor

Reštart Carrefouru sa odkladá, investor veriteľov nepresvedčil

11.08.2016, 00:00

Definitívne rozuzlenie príbehu menom Carrefour sa zatiaľ odkladá. Včerajšie zasadanie veriteľského výboru rozhodlo o tom, že spoločnosť Retail Value Stores, ktorá u nás obchody tejto značky prevádzkuje, má prepracovať návrh reštrukturalizačného plánu. V ňom firma navrhovala uspokojenie svojich dodávateľov na úrovni troch percent. Takže ten, komu reťazec v minulosti nezaplatil za tovar napríklad sto eur, by mal dostať tri. Práve zvýšenie uspokojenia bolo hlavnou požiadavkou. „Diskusia bola pomerne náročná. Je pochopiteľné, že návrh nemôže veriteľov uspokojiť, ale už na schôdzi som jasne deklaroval, že uspokojenie veriteľov musí byť postavené na budúcej dobrej obchodnej spolupráci,“ hovorí Jozef Špirko, ktorý je novým investorom siete. Veritelia sú naklonení tomu, aby sieť fungovala aj ďalej. Výťažok z konkurzu by bol totiž takmer žiadny a zároveň by stratili aj jeden predajný kanál. „Pokiaľ Carrefour zmizne, trh sa bude monopolizovať a pre spotrebiteľa je dobré mať možnosť výberu,“ hovorí právny zástupca spoločnosti Kofola Martin Manina z Advokátskej kancelárie JUDr. Michal Krnáč.

Zasadanie veriteľského výboru trvalo necelé dve hodiny. Jeho koniec však nepriniesol žiadne rozuzlenie. Výbor mohol návrh reštrukturalizačného plánu s tromi percentami ihneď zamietnuť, čo by pre reťazec znamenalo konkurz. V prípade, že by návrh výbor veriteľov schválil, dostal by sa na schôdzu všetkých veriteľov, ktorí ho musia taktiež odobriť. Z križovatky sa však návrh vracia dlžníkovi na prekopanie.

Veriteľský výbor mal na dlžníka viacero otázok na dovysvetlenie návrhu. Zaujímala ich napríklad aj zmluva, na základe ktorej reťazec používa meno Carrefour a prípadné speňaženie licencie. Tá sa však nedá previesť na tretiu osobu, takže k takémuto riešeniu by v prípade konkurzu neprišlo. „Hovorili sme aj o možnosti konkurzu, ale skôr sa snažíme o pokračovanie reštrukturalizácie, keďže výťažok z konkurzu by bol pre veriteľov žiadny alebo minimálny,“ tvrdí právny zástupca spoločnosti Kofola Martin Manina z Advokátskej kancelárie JUDr. Michal Krnáč. Spoločnosť Kofola eviduje voči reťazcu pohľadávku vo výške 170-tisíc eur. V prípade uspokojenia pohľadávok na úrovni troch percent by sa im vrátilo približne 5-tisíc eur.

Druhý pokus
Veriteľský výbor v zložení Kofola, Pivovary Topvar, Mäsokombinát Polička, Berto a Unilever, tak využil svoje právo a vrátil návrh na prepracovanie. „Oddnes beží 15-dňová lehota na prepracovanie a opätovné predloženie. Detaily plánu sa ešte dajú dopilovať, niečo sa zmení, ale nedovolím si povedať, v akom rozsahu,“ vysvetľuje reštrukturalizačný správca Ladislav Barát. Celkový objem uznaných pohľadávok je okolo 17,5 milióna eur a pri troch percentách potrebuje sieť na uspokojenie pohľadávok o niečo viac ako 500-tisíc eur.

Nový investor siete však priestor na vyššie uspokojenie pohľadávok nevidí vzhľadom na finančnú situáciu reťazca, ktorý nemá takmer žiaden majetok. A aj na tri percentá si chce požičať. Do úvahy pripadá úver od Sberbanky alebo získanie peňazí od spoločnosti Ozeta. „Pevne verím, že návrh, ktorý sme postavili na budúcej obchodnej spolupráci, je racionálny, myslím si, že musí byť v záujme dodávateľov, aby ďalší distribučný kanál na Slovensku neskončil. Priestoru na umiestnenie tovaru od slovenských producentov nie je veľa, a preto verím v zdravý rozum,“ konštatuje Jozef Špirko. V súčasnosti je pätica obchodov značky Carrefour stratová a výhľad, že sa dostane na nulu, je vyrátaný na rok 2018.

Dlhý príbeh
Problémy Carrefouru trvajú už vyše roka, kedy sa jeho police vyprázdnili. Nevyplatené faktúry dodávateľov viedli až k žiadosti o reštrukturalizáciu, v ktorej je reťazec od konca marca tohto roka. Pred viac ako dvomi mesiacmi však značke svitla nádej. Novým investorom siete sa stal bývalý partner Penty Jozef Špirko a police obchodov sa začali pár dní pred veriteľskou schôdzou zapĺňať. „Posledné dva mesiace sme robili všetko pre to, aby sme dodávateľské vzťahy napravili, čo sa nám aj darí. Je to vidieť aj na pultoch, ktoré sa postupne začínajú napĺňať,“ hovorí investor.

O reťazci Carrefour
prevádzkuje ho u nás spoločnosť Retail Value Stores
v marci mu súd povolil reštrukturalizáciu
z uznaných pohľadávok vo výške 17,5 milióna eur chcel vyplatiť tri percentá
má viac ako 400 veriteľov
vlani pri tržbách 30 miliónov eur vyprodukoval stratu 8,5 milióna
momentálne mu plynie 15-dňová lehota na prepracovanie návrhu reštrukturalizačného plánu

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 05 - Modified: 2024-04-19 12:54:11 - Feat.: - Title: Regulácie v Maďarsku pridusili Tesco. Aké marže má top reťazec v našom regióne?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:46