Vláda schválila zákon, ktorý má priniesť úľavu malým firmám. Na snímke premiér Robert Fico (vľavo).Peter Mayer
StoryEditor

Vláda sa chce zaujímať o drobných podnikateľov, svoje opatrenia bude vopred testovať

18.08.2016, 00:00
Po novom sa začne hodnotiť dosah každého plánovaného zákona na drobných podnikateľov.

Štát chce myslieť v malom. Čiže na viac ako pol milióna malých a stredných podnikateľov na Slovensku. Práve tí sú chrbtovou kosťou našej ekonomiky a zamestnávajú takmer polovicu ľudí na trhu. Po novom sa preto bude vopred „testovať“, ako ich zaťažia plánované zmeny v zákonoch. Či už finančne, alebo s „papierovačkami“. Zavádza to zákon na podporu malých a stredných podnikateľov, ktorý včera schválila vláda.

Neprimerane veľa
„Malé a stredné podniky dnes určite pociťujú neprimeranú záťaž. Nemajú čas sledovať prijímané zmeny, musia riadiť svoj biznis. Prílišná administratívna záťaž im odoberá čas aj peniaze,“ hovorí biznis konzultant spoločnosti Bisnode Milan Seliafk. Navyše, firmy majú často problém zorientovať sa v spleti zákonov, ktoré sa nezriedka menia aj viackrát do roka. „Ak sa pozrieme na desať kľúčových zákonov ovplyvňujúcich podnikanie, tak v minulom roku sa niektorý z nich menil približne každých desať dní,“ hovorí predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska Ján Solík. Najviac na to doplácajú „drobní“ podnikatelia, ktorým chýbajú administratívne kapacity na to, aby neustále zmeny sledovali. Zvyčajne sa to končí na pleciach majiteľa, zhodujú sa oslovení odborníci. Podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša je preto obmedzenie záťaže malých firiem správnym krokom.

Ministerstvá to ignorujú
Čiastočne už podobné testy vykonáva Centrum lepšej regulácie na základe poverenia od rezortu hospodárstva. Má to však háčik: Doposiaľ tak centrum spravilo iba raz – pri nedávnej analýze toho, ako doplatia malé podniky na zvyšovanie koncesionárskych poplatkov o polovicu. Výsledok: stálo by ich to 3,4 milióna eur navyše. Na to, že sa analytické práce centra nevyužívajú tak často, ako by sa mohli, upozorňuje aj samotná Slovak Business Agency, pod ktorú centrum spadá. „Možnosť vykonať test zo strany centra je významne ovplyvnená aj tým, ako predkladatelia materiálov dodržiavajú povinný proces a či materiál predložia na povinné konzultácie s podnikateľským prostredím, alebo procesy obchádzajú,“ odkázala hovorkyňa agentúry Dominika Biziková. Takýchto prípadov je podľa nej zatiaľ veľké množstvo, čo znemožňuje z časového hľadiska test vôbec vykonať.

Posledné slovo má vláda
Na tieto nedostatky upozornil nedávno prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec. Podľa jeho výpočtov rezorty úplne odignorovali možnosť konzultácie až v dvoch tretinách prípadov, keď sa zákon dotýkal drobných podnikateľov. Podľa novely, ktorú schválila včera vláda, by sa však mala prehodnotiť každá regulácia, ktorá bude mať zásadný vplyv na malých a stredných podnikateľov. To však neznamená, že sa zákony s negatívnym dosahom neschvália, podčiarkuje analytik INESS Martin Vlachynský. „Ministerskí úradníci tak dostali hodnotiace nástroje. No posledný krok je vždy na vláde, ktorá sa môže, ale nemusí rozhodnúť odporúčania brať do úvahy, podľa toho aká pro-podnikateľská bude,“ zdôraznil. Odborníci navrhujú aj ďalšie zmeny. „Okrem budúcich návrhov by testami mali prechádzať aj platné regulácie, aby došlo k zníženiu už existujúcej záťaže,“ myslí si Goliaš. Novinka má platiť od budúceho roka.

Čo všetko mení nový zákon
- povinne sa bude testovať vplyv regulácií na malé a stredné podniky
- prvýkrát sa definuje pojem „startup“ v zákone
- zavádzajú sa nové formy podpory pre podniky, ako koučing a mentoring
- firmy môžu dostať nové granty a finančné injekcie, napríklad aj prostredníctvom voucherov
- zavádza väčšiu podporu klastrov
- každoročne sa bude vypracúvať správa o stave malých a stredných podnikov na Slovensku

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 11:10:00 - Feat.: - Title: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v marci v raste 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:18