StoryEditor

Veľkopodnikateľa Sotáka pobúrili zmeny Ficovej vlády. Nešírte hrôzu a paniku, reagujú od Kažimíra

23.08.2016, 10:58
Autor:
TASRTASRhašhaš
Poslancov v parlamente nezaujíma podnikateľské prostredie, vyhlásil Vladimír Soták.

Prijatie daňového balíčka, ktorý predstavilo ministerstvo financií, bude mať negatívny vplyv na podnikateľské prostredie na Slovensku.

Zavedenie dane z dividend, zvýšenie spotrebnej dane z tabaku, zvýšenie osobitného odvodu v regulovaných odvetviach, nezníženie bankového odvodu, či zvýšenie poplatkov za hazardné hry predstavuje podľa Klubu 500 a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory vplyv na podnikateľské prostredie v hodnote viac ako 350 miliónov eur ročne.

Opatreniu nerozumie

Veľké množstvo noviel a daňových zákonov však podľa komory a Klubu 500 neúmerne zvyšuje administratívnu aj finančnú záťaž podnikateľov. "Pre nás je ťažko pochopiteľné a ťažko vysvetliteľné malým akcionárom, prečo vláda pristupuje k zdaňovaniu dividend, navyše retroaktívne od roku 2004, keď tieto neboli zdaňované podľa v tom čase platných zákonov," upozornil predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Podľa podnikateľov pri tomto návrhu dochádza k porušeniu ústavných práv. Klub 500 preto nevylučuje napadnutie návrhu na Ústavnom súde SR. "Retroaktivita neobstojí. Sú tu firmy, ktoré vyviezli zisky, a tých sa dodatočné zdanenie netýka. Týka sa iba tých, ktorí sa správali v súlade s platnými zákonmi. Namiesto toho, aby boli ocenení, že peniaze použili na rozvoj fabrík, majú byť potrestaní. Štát nemôže povedať, že sa rozhodol vziať 15 percent z dividend za 12 rokov spätne," skonštatoval Soták.

Hanba Slovenska

"Posledný, komu ja verím, je tomu rozhádanému parlamentu," povedal na tlačovej konferencii Soták. Spochybnil, že by medzi zákonodarcami došlo k dobrej diskusii v prípade, že by sa dostal zákon do parlamentu. "Tento parlament podnikateľské prostredie nezaujíma," vyhlásil. "To je hanba Slovenska, toto čo tam je, čo sa tam robí," dodal s tým, že sa musia podnikatelia brániť.

"Ja chcem, aby sme sa slušne správali, tak ako sa správajú členovia Klubu 500. A politici musia s nami jednať veľmi férovo a slušne, nemôžu meniť pravidlá tak, ako sa oni dohodnú na koaličnej rade," nevyhol sa ani kritike vlády.

Podnikatelia preto vyzývajú vládu, aby stiahla návrh na zavedenie dane z dividend, aby nerozširovala osobitný osempercentný odvod z poistného na celé poistné, ako aj ďalšie návrhy na zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia.

"Pre nás je alfou a omegou podnikateľské prostredie. Z 5,5 milióna ľudí iba 1,8 milióna robí v priemysle, službách a poľnohospodárstve. Nastavme také pravidlá, aby sa tu dalo férovo existovať. Môžeme sa baviť aj o zdanení dividend, nemáme problém. Ale potom - prečo máme odvodové zaťaženie 52 percent. Tak nastavme nový daňový systém," dodal Soták.

Nešírte hrôzu a paniku

"Páni na dnešnej tlačovej konferencii šírili hrôzu a paniku," reaguje vo vyhlásení ministerstvo financií. "Daňou z dividend nahrádzame súčasné zdravotné odvody z dividend, ktoré aj dnes platia akcionári firiem, teda fyzické osoby. Z hľadiska daňovej spravodlivosti je férovejšie aplikovať na dividendy daň z príjmu než zdravotné odvody," vysvetľuje tlačový odbor rezortu financií. 

"O týchto zákonoch sa bude ďalej rokovať, preto by páni mali prísť s podloženými argumentmi, a nie robiť paniku a vyhrážať sa," uzatvára. 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:48