StoryEditor

Oklamal celý svet. Americký šampión pyká za škandál, prišiel o všetkých sponzorov a milión dolárov

23.08.2016, 13:38
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Americký plavec Ryan Lochte stratil po olympijskej afére s nahlásením falošného prepadnutia v Riu všetkých hlavných sponzorov.

K výrobcom plaveckých potrieb Speedo sa pridali ďalší traja na čele s odevnou spoločnosťou Ralph Lauren. Dohromady tak Lochte príde o viac ako milión dolárov.

Tvrdí, že sa z toho poučí

"Správal som sa nedospelo a urobil som hlúpu chybu, ale som len človek. Určite sa z toho poučím," uviedol dvanásťnásobný olympijský medailista. Organizátorom sa už dávnejšie ospravedlnil v televíznom rozhovore.

Teraz mu nezostáva nič iné, len rozhodnutie sponzorov rešpektovať.

Lochte, ktorý v Riu vybojoval jedno zlato v štafete, a s ním reprezentační kolegovia Gunnar Bentz, Jack Conger a James Feigen sa po skončení plaveckých súťaží v Riu dopustili výtržností a vandalizmu na čerpacej stanici. Pokúsili sa potom odvrátiť pozornosť vymyslenú historkou o tom, že boli okradnutí falošnými policajtmi.

Tridsaťdvaročný Lochte v prípade fungoval ako akýsi hovorca celej štvorice. Prípad vyšetruje disciplinárna komisia Medzinárodného olympijského výboru.

Na začiatku bola matka

A ako sa celá "Aféra Lochte" vyvíjala?

Druhá olympijská nedeľa - Lochte oznámil svojej matke, že sa stal obeťou lúpežného prepadnutia a Ileana Lochteová zalarmovala médiá. Tridsaťdvaročný plavec uviedol, že po párty spoločne s trojicou priateľov-plavcov Gunnarom Bentzom, Jamesom Feigenom a Jackom Congerom nasadli do taxíka, ktorý následne mali prepadnúť príslušníci armádnej služby.

Lochte vypovedal, že sa útočníkom vzpriečil, pričom jeden z nich mu priložil zbraň k čelu a prikázal mu, aby si ľahol na zem. Útočníci mali plavcov okradnúť - Lochtemu údajne vzali všetky doklady, peňaženku aj telefón - a následne ich nechať odísť.

Svedectvo v prvom momente nikto nespochybnil, keďže v Riu vládol organizačný chaos a ulice neboli dvakrát bezpečné, čo potvrdili aj viaceré medializované správy.

Obvinenie z vandalizmu

Brazílska polícia o niekoľko dní neskôr zotrela vinu z bezpečnostných zložiek a vďaka videozáznamu z miesta činu Lochteho výpoveď vyvrátila. Dokonca práve Američanov obvinila z vandalizmu.

Americký olympijský výbor následne ozrejmil, že jeden z kvarteta športovcov sa v priestoroch čerpacej stanice podieľal na vandalizme a za škody si vojenské zložky vypýtali od plavcov peniaze.

Ako prvý sa z "poškodených" k incidentu vyjadril Lochte, ktorý sa po prevalení lží ospravedlnil a dodal, že pri svojej prvej výpovedi mal byť uváženejší a úprimnejší.

Plavci povedali pravdu

Nasledovalo priznanie ďalšieho z kvarteta plavcov Bentza. Uviedol, že v noci zastavili plavci s taxíkom pri samoobsluhe, aby použili toaletu.

"Vo vnútri sa nenachádzala, preto sme si naivne uľavili zozadu budovy za kríkmi. Nie som istý prečo, ale pokým sme boli v tomto priestore, Ryan doniesol akýsi zarámovaný kovový inzerát, ktorý bol ukotvený na tehlovej stene," uviedol Bentz.

Plavci následne nastúpili do taxíka a chceli odísť. V tom však dvaja bezpečnostní pracovníci namierili na vozidlo zbraňou a povedali im, aby vystúpili. "Nemôžem komentovať jeho činy, ale Ryan začal na nich ručať," dodal Bentz. Podľa jeho ďalších slov prišlo k obojstrannej slovnej výmene názorov, nie však k fyzickému kontaktu.

"Jeden z bezpečnostných pracovníkov povedal, že musíme im zaplatiť, ak chceme odísť," priznal Bentz. Plavci sa "vykúpili" sumou približne 50 dolárov. Lochte nato zareagoval ešte pokornejšie ako v prvom prípade a kajal sa, že jeho správanie bolo detinské a všetko zbytočne zveličil.

Skončili ako terč posmechu

Celá kauza v závere olympijských hier v Riu de Janeiro vyústila do obrovskej satiry na Lochteho adresu. Ľudia si z neho na sociálnych sieťach uťahovali s hashtagom #LochteGate.

"Vidno, že to nie sú synchronizovaní plavci. Tí by boli vo všetkom jednotní," znela jedna z posmešných reakcií na sociálnych sieťach. "Scenár Ryana Lochteho pre nový seriál vyzerá dobre," znela ďalšia. "Kriminálny hrdina Ryan Lochte sa vrátil do vlasti a počíta zisk z posledného lúpežného prepadnutia."

01 - Modified: 2016-08-19 08:38:24 - Feat.: 0 - Title: Rozuzlenie obrovského škandálu: Americký šampión oklamal vlastnú matku aj celý svet
01 - Modified: 2023-10-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Svetový pohár v plávaní transrodových osôb je zrušený. Do súťaže sa totiž nikto neprihlásil 02 - Modified: 2023-07-20 07:46:21 - Feat.: - Title: V jazere, tajchu či na kúpalisku: Začnite s plávaním už teraz a čerpajte z jeho benefitov 03 - Modified: 2023-05-10 13:00:00 - Feat.: - Title: Plavkyňa láme rekordy v extrémnych mrazivých antarktických vodách. Chce zachrániť planétu 04 - Modified: 2023-04-19 20:36:43 - Feat.: - Title: V Košiciach by malo do roku 2025 vyrásť Národné olympijské centrum. Má byť dejiskom plaveckých súťaží 05 - Modified: 2022-09-26 10:05:32 - Feat.: - Title: Nemáte práve chuť na beh? Nájdite alternatívu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:58