JasnáArchív HN
StoryEditor

TMR dostane do Jasnej konkurenciu. Tešíme sa, odkazuje Hlavatý

24.08.2016, 00:00
Investície v obľúbenej destinácii Nízkych Tatier sa rozrastajú. Tatry mountain resorts pribudne konkurencia. Na scénu prichádza firma Skilandia.

Nové lanovky, ďalšie kilometre lyžiarskych tratí a prísľub ešte lepšej lyžovačky v Jasnej pod Chopkom. To sľubuje projekt lyžiarskeho strediska Šuľkovo za 13 miliónov eur z dielne liptovskej spoločnosti Skilandia. Na mapu slovenských ski-centier sa tak tlačí nový hráč priamo pod nosom turistického gigantu Tatry mountain resorts. „Aktuálne je Jasná Nízke Tatry najväčším a najviac napredujúcim rekreačným strediskom na Slovensku. Účelom je vybudovanie lyžiarskeho strediska v lokalite Šuľkovo vrátane doplňujúceho rekreačno-ubytovacieho komplexu v lokalite Jasná – Zadné a Ploské,“ píše v dokumentoch predložených úradom spoločnosť Skilandia, za ktorou stojí trnavský podnikateľ Rastislav Hutta. Priamo v kopcoch oproti Chopku tak časom pribudne takmer 13 kilometrov tratí na 12 zjazdovkách so štyrmi sedačkovými a s jednou kabínkovou lanovkou. Pôjde o priestorovo rozľahlejšie stredisko, zasiahne až do troch miestnych častí Demänovskej Doliny s názvami Lúčky, Jasná a Repiská.


Konkurencia pomôže
Jedna odjazdová a spojovacia trať Šuľkova sa napojí na existujúcu zjazdovku Vrbická, čím sa lyžiari plynule napoja na top európske lyžiarske stredisko Jasná. To prevádzkuje a vlastní tatranská spoločnosť Tatry mountain resorts. Voľnočasový turistický gigant pritom príchod konkurencie nevníma kontraproduktívne. „Tešíme sa každej aktivite, ktorá v Jasnej rozšíri možnosti a ponuku. Ľudia tu budú môcť tráviť dlhšiu dovolenku. Preto si nemyslím, že by nás príchod konkurencie poškodil. Spoločná ponuka bude atraktívnejšia a priblížime sa bližšie k alpským strediskám,“ myslí si šéf TMR Bohuš Hlavatý. Po získaní potrebných povolení chce Skilandia s budovaním začať v roku 2018. Developer Šuľkova zároveň počíta s výstavbou hotela, viacerých penziónov a chát i so stravovacími kapacitami. Celkový prírastok ubytovania presiahne 700 lôžok. „Navrhované lyžiarske stredisko a jeho ubytovaco-rekreačná vybavenosť využíva prírodné podmienky, výbornú polohu a dostupnosť. Realizáciou sa využije prírodný potenciál územia, vytvoria sa nové rozptylové plochy a spolu s vybudovaným komplexným zázemím prispeje k ďalšiemu rozvoju Demänovskej Doliny a vytvoreniu nových pracovných miest,“ konštatuje firma vo svojom zámere.


Paradox v Jasnej
Demänovská Dolina je známa paradoxom. Kým vo Vysokých Tatrách vládne prebytok ubytovacích kapacít, v Nízkych panuje opačná situácia. V Jasnej totiž chýbajú tisíce lôžok. „Dnes je hore v doline potrebné akékoľvek ubytovanie,“ potvrdzuje Hlavatý. Na nedostatok preto TMR reaguje prestavbou budovy starej pošty na horský hotel za 4,6 milióna eur, ktorý otvoria s príchodom tohtoročnej zimnej sezóny. Na južnej strane Chopku tatranská spoločnosť buduje novú lyžiarsku infraštruktúru za 14 miliónov eur v podobe lanovky Kosodrevina – Krupová. Najnovšie sa v Jasnej chystá i výstavba päťhviezdičkového hotelového komplexu s 500 lôžkami. Na úpätí Chopku, neďaleko Vrbického plesa, vyrastie za 35 miliónov eur prvý tunajší luxusný rezort – Damian Jasná Hotel Resort & Residences. Okolo Vrbického plesa pôjdu i nové zjazdovky Skilandie.

Spoločnosť Skilandia vznikla vo februári 2012. Jej jediným spoločníkom a konateľ om je trnavský podnikateľ Rastislav Hutta, ktorý už má skúsenosti s biznisom v cestovnom ruchu. Firma zatiaľ podnikateľskú činnosť nevyvíja, venuje sa príprave projekt lyžiarskeho strediska Sulkovo.

Investičný boom

Z nárastu investícií do cestovného ruchu pod Chopkom vyťaží i samotná obec Demänovská Dolina. Jej starostka Ľubomíra Klepáčová však považuje novú lyžiarsku atrakciu za víziu ďalekej budúcnosti. „Nie je to také horúce, aby sa o tom už malo hovoriť,“ vraví. V obci sa však pred niekoľkými rokmi kvôli Šuľkovu menil územný plán. Malá časť plánovaného lyžiarskeho strediska okrajovo zasiahne do katastra liptovskej obce Lazisko. Starosta Laziska František Púčik vidí v plánoch Skilandie dvojsečnú zbraň. „Možno stredisko prinesie pokrok pre turizmus, ale horám zase poškodí. Ťažko povedať, čo to prinesie. Zatiaľ to nemožno jednoznačne posúdiť. Považujeme sa za hladovú dolinu, ľudia by aspoň mali robotu,“ vraví Púčik, ktorý je zároveň dobrovoľným strážcom prírody v Národnom parku Nízke Tatry.

Developerské plány Skilandie či TMR v Jasnej nie sú jediné. S megainvestíciou vo výške takmer 41 miliónov eur mieri do Demänovskej Doliny domáci hráč z Liptova. Pozemkové spoločenstvo Ploštín z Liptovského Mikuláša totiž na svahu v lokalite Lúčky postaví dva nové hotely, štyri apartmánové domy, 25 rekreačných chát, zdravotné stredisko i reštauráciu. Jasná zároveň dostane golfový areál. Stavať ho má bývalý hokejista Ivan Droppa a jeho spoločnosť Golf Liptov. Firma do vyše stohektárového rezortu Deadwood Golf Course v dedinke Dúbrava naleje približne 35 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:08