HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Bratislava prechádza na e-lístky, odborníci na dopravu sú skeptickí

30.08.2016, 00:00
Od štvrtka môžu cestujúci kupovať elektronické lístky na čipové karty. Odborníci by však uprednostnili bankové karty.

Bratislava od septembra spúšťa elektronické cestovné lístky. Tie si budú môcť cestujúci zakúpiť pomocou čipovej karty a budú platiť v Bratislavskej integrovanej doprave.

No práve čipová karta je terčom kritiky odborníkov. Novinka v doprave podľa niektorých vlastne až takou novinkou nie je. „Ak by sa systém zaviedol pred takými piatimi až desiatimi rokmi, bol by to krok vpred,“ myslí si dopravný analytik Martin Fundárek z iniciatívy Lepšia doprava.


Podobne to vidí aj riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Rastislav Cenký, podľa ktorého sú lístky na čipovej karty prežitkom. „Peniaze musíte previesť z účtu na kartu a keď si tam dáte peňazí viac, nemôžete to už vrátiť naspäť a musíte ich precestovať,“ hovorí Cenký.


Platobné karty sú výhodnejšie
Čipové karty majú už dnes silnejšieho konkurenta. Sú ním bankové karty. Takýto systém funguje napríklad v niektorých českých mestách. Ako úplne prvá bola Plzeň. „Elektronické lístky na čipové karty máme u nás už viac než desať rokov. Pre občasných cestujúcich sa nám však vyplatilo zaviesť platobnú kartu, ktorá funguje už vyše roka,“ povedala hovorkyňa Plzenských mestských dopravných podnikov Kateřina Fránová. Platobným kartám sa môžu tešiť aj v Ostrave a čoskoro i v Brne. Cestujúcemu pritom stačí, aby priložil bankovú kartu k „čítačke“, a systém si zapamätá jeho nákup. Ak si navyše kupoval počas dňa lístkov viacero a časovo mu to vyjde na lacnejší 24-hodinový lístok, z účtu sa mu strhne výhodnejšia cena. „Použitie platobnej karty umožní bezhotovostný nákup takmer komukoľvek bez toho, aby by si museli zaobstarávať kartu navyše, a nemusia nič dobíjať,“ vysvetľuje výhody Fundárek.


To, či rovnaký systém zavedie aj Bratislava, je zrejme otázka vzdialenejšej budúcnosti. „Vieme, že po tom je dopyt, a uvažujeme o tom, hoci je to komplikované. Debaty sú však zatiaľ úplne na začiatku,“ odkázali z Bratislavskej integrovanej dopravy.


Integrovaná doprava
Bratislava prechádza na čipové karty aj kvôli integrovanej doprave. Ľudia vďaka nej môžu prepojiť jazdu vlakom, autobusom a bratislavskou MHD. Ak sa chce niekto dostať napríklad z hlavného mesta do Modry, po novom môže nasadnúť do električky, kde si cez označovač na kartu zakúpi lístok s dostatočným počtom zón. Ten mu potom bude platiť aj na dopravu do Modry. „Je to veľmi dobrý krok. V zahraničí je normálne, že si kúpite lístok na vlak, a máte to aj s MHD a naopak,“ povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Na elektronické lístky lákajú dopravcovia napríklad cenou. Pri kúpe jednorazového MHD lístka novým spôsobom to vyjde cestujúceho o desať percent lacnejšie než za klasický papierový z automatu. Lákadlom je i spomínané prepojenie troch dopravcov: bratislavského Dopravného podniku, autobusov Slovak Lines a vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko. Práve tu by však mohli vzniknúť i potenciálne problémy.

„Najväčším úskalím bolo zosúladiť softvér všetkých troch dopravcov. Keď si cestujúci kúpi lístok v električke a kontrolovať ho budú potom vo vlaku, je kľúčové, aby sa tá informácia preniesla do každého čítacieho zariadenia,“ povedala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová. Zároveň dodala, že pre to, aby sa predišlo problémom, bude spustená dvojmesačná skúšobná lehota.

60 označovačov na železničných staniciach Bratislavského kraja
235 označovačov v autobusoch Slovak Lines
1 910 označovačov vo vozidlách DPB
31 multifunkčných automatov, cez ktoré sa dobíja kredit na čipovej karte

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:16