StoryEditor

Nie sme na tom tak zle, akoby ste si mysleli. Zatiaľ fajčíme lacno

31.08.2016, 00:00
Ceny tabakových výrobkov máme v porovnaní so zvyškom Európy nízke. V budúcom roku príde zdražovanie.

Máme šieste najlacnejšie cigarety v Európskej únii. Plánované zvýšenie daní z tabakových výrobkov z dielne rezortu financií to zmení, ale nie dosť na to, aby to donútilo Slovákov prestať fajčiť. Priemerná krabička cigariet by od nového roka mala stáť o desať centov viac. „Ak by to bolo o dvesto percent, tak verím tomu, že veľké množstvo ľudí by vážne zvažovalo prestať fajčiť. Takto to odradí iba veľmi malú časť obyvateľstva, keďže najväčším faktorom pri znížení fajčenia je prevencia a osveta, ktorá u nás, bohužiaľ, nefunguje. Medzi cenou cigariet a počtom fajčiarov nie je priama úmera,“ upozorňuje Peter Šťastný, predseda združenia Stop fajčeniu.

Nelegálne a zahraničné cigarety
Na Slovensku sú v porovnaní s inými krajinami lacné cigarety aj kvôli tomu, že na drahé nemáme. Tomu sa prispôsobujú aj samotní výrobcovia tabaku, vysvetľuje Pavol Drahovský, analytik spoločnosti Terno. „Viac fajčia sociálne a ekonomicky slabšie vrstvy. Zdraženie môže mať limitujúci vplyv na trh, keďže sa môžu snažiť kúpiť cigarety v zahraničí alebo sa dostať na trhoviská k nelegálnym cigaretám,“ dodáva Drahovský.

Klára Priecelová z Imperial Tobacco Slovakia si myslí, že tento bod je v zákone opatrený. „Zvýšenie je primerané, keďže zabezpečuje v podstate rovnaký nárast drahších aj lacnejších cigariet. Práve cenová dostupnosť pre spotrebiteľov s nižšími príjmami je dôležitým faktorom zamedzenia dopytu po pašovaných výrobkoch,“ hovorí.

Peniaze štátu, nie firmám
Cigarety zdražejú práve o desať centov kvôli skúsenostiam z minulosti. „Akékoľvek zvýšenie sadzieb dane na Slovensku trh zaokrúhlil na desiatky centov. Z hľadiska štátu je teda najefektívnejšie cieliť zdanenie tak, aby úprava dane spôsobila zvýšenie ceny čo najbližšie k desiatim centom,“ hovorí Ján Remeta, analytik Inštitútu finančnej politiky na rezorte financií.

Ministerstvo financií plánuje okrem zvyšovania daní z tabaku nahnať do rozpočtu viac peňazí aj ďalšími opatreniami, napríklad zavedením dane z dividend. „Dane sa zvyšujú kvôli tomu, že vláda nie je ochotná konsolidovať svoje výdavky, a preto sú fajčiari obetným baránkom. Diskusia o zvyšovaní dane by bola relevantná iba v prípade, keby táto suma končila v zdravotníctve,“ myslí si Radovan Ďurana, analytik inštitútu INESS.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 05 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:58