VodaReuters
StoryEditor

Voda na Slovensku zdražie. Tým, ktorí šetria

03.09.2016, 19:17
Nová vyhláška zavádza fixný poplatok. Ten zvýši ceny pre tých, ktorí míňajú málo vody.

Míňajú menej, ale po novom zaplatia viac. Slováci, ktorí sa snažia čo najviac šetriť vodou, budú platiť za liter vody viac ako tí, ktorí jej minú veľa. Už od budúceho roka majú slovenské domácnosti platiť vodárenským spoločnostiam okrem minutého množstva vody aj fixný poplatok.

Zmena vzíde z novej vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Tá navyše rozdelí odberateľov do šiestich rôznych tarifných skupín. Podľa toho, ako veľa vody míňajú. A každá z tarifných skupín bude mať rôzny fixný poplatok za vodu.

Doplatia na to dôchodcovia a chatári
Na nový spôsob výpočtu vody doplatia domácnosti, ktoré majú spotrebu vody zhruba do 30 kubíkov ročne, hovorí riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová. „Takéto domácnosti majú jedného alebo dvoch obyvateľov a je ich na Slovensku veľa. Ide napríklad o dôchodcov, ktorí sa snažia šetriť vodou, chatárov, ktorí majú malú spotrebu vody, alebo obyvateľov rodinných domov, ktorí majú vlastné zdroje vody, napríklad studne,“ vymenovala Krajčiová.

Úrad pre reguláciu novinku obraňuje tým, že potrebovali do nákladov zahrnúť údržbu. „Aj tí, ktorí odoberajú málo vody, sú stále pripojení na vodovod alebo kanalizáciu, o ktorých fungovanie sa musia vodárne starať,“ povedal hovorca úradu Radoslav Igaz. Podobne argumentuje aj Asociácia vodárenských spoločností. Dnes sú totiž aj ľudia, ktorí nemíňajú žiadnu vodu a neplatia žiadne poplatky. A tak sa náklady na prevádzku rozrátavajú medzi tých, ktorí vodu platia, hovorí Ivana Mahríková z asociácie.

Drahšia voda
Cena vody medzi rokmi 2000 až 2012 stúpla takmer o 168 percent, upozorňuje Matúš Zelený z portálu Krotitelia energií. Keďže ceny vodného a stočného stúpajú každý rok, nebolo potrebné meniť vyhlášku, tvrdí Zelený. „Vodárenské spoločnosti sa preto nemôžu sťažovať na nedostatok financií na obnovu vodovodných potrubí či meračov. Tieto náklady sú už dávno zahrnuté v cene,“ hovorí. Asociácia vodárenských spoločností však pripomína, že tržby vodární zostanú nezmenené. „Zmení sa len ich rozdelenie medzi zákazníkmi,“ povedala Mahríková.

Tým, že nová vyhláška bude „odmeňovať“ tých, ktorí vodou nešetria, neberie do úvahy ochranu životného prostredia. „K vode treba mať úplne iný prístup ako k plynu a elektrine. Plyn a elektrina sú komodity. Voda podľa mňa nie je komodita, ktorú môžete vyrobiť. Je to niečo zvláštne a životne dôležité,“ povedal profesor Katedry zdravotného a environmentálneho inžinierstva Slovenskej technickej univerzity Jozef Kriš.

Zavedenie dvojzložkovej ceny sa dotkne nielen domácností, ale aj firiem. Negatívne ovplyvní tých podnikateľov, ktorí majú nízku spotrebu, ale veľkú zásobu pitnej vody, ktorú môžu použiť v prípade požiaru. Aspoň to uvádza doložka vplyvov vo vyhláške regulátora. Na druhej strane, pre biznis, ktorý vody minie veľa, znamená novinka väčšie úspory.


18
eur ročne zaplatia v priemere domácnosti za fixnú zložku ceny za odber pitnej vody aj odvádzanie odpadovej vody

14
eur ročne. O toľko viac zaplatia domácnosti v rodinnom dome s odberom pitnej vody a vypúšťaním odpadovej vody v objeme zruba 34 kubických metrov za rok.

4
eurá ročne. Toľko by mali ušetriť domácnosti v rodinných domov, ktoré spotrebujú ročne 150 kubických metrov vody.

2
eurá ročne. O toľko viac zaplatia domácnosti v bytoch s nízkou spotrebou vody. Pri bytoch s vysokou spotrebou by sa cena vody meniť nemala.

Slováci míňajú málo vody
Špecifická spotreba vody pre domácnosti bola na Slovensku v roku 2015 približne 77,3 litra na osobu a deň. Z toho vyplýva, že Slováci priemerne míňajú menej vody, ako je hygienické minimum, ktoré sa pohybuje okolo 80 litrov na osobu a deň. Do tejto štatistiky nie sú zahrnutí obyvatelia, ktorí využívajú domové studne alebo kombináciu domových studní s verejným vodovodom. Medzi jednotlivými krajmi sú pritom veľké rozdiely. V Bratislavskom kraji spotrebovali ľudia denne 105,3 litra na osobu. V Prešovskom kraji to bolo len 66,2 litra na osobu.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:48