Diaľnica na SlovenskuTASR/E. Ďurčová
StoryEditor

Najkratšia diaľničná známka zdražie. Poskladajú sa na to hlavne cudzinci

10.09.2016, 00:00
O koľko známka zdražie, nevedel rezort dopravy odpovedať. Nový minister ešte potrebuje čas.

Desaťdňová diaľničná známka už nebude stáť desať eur. Zdražie. O koľko viac si vodiči priplatia, ešte nie je známe. V hre je však aj predĺženie jej platnosti. „Koalícia vylúčila zvýšenie ročných diaľničných známok a išla cestou zdraženia desaťdňových lístkov, ktoré sa viac dotknú zahraničných a jednorazových používateľov našich diaľnic,“ povedal pre TA3 predseda parlamentu Andrej Danko.

Na to, aby cestovanie nezdraželo pravidelným cestujúcim, sa teda poskladajú tí príležitostní. Za prvých sedem mesiacov tohto roka sa predalo 1,6 milióna krátkodobých známok. „Najčastejšie ich využívajú cudzinci, napríklad keď idú na dovolenku. Pripadá mi to teda, že zahraniční cestujúci budú dotovať tých domácich. Ich tie dve-tri eurá navyše neodradia,“ myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský.

Zvýšenie cien bude zlou správou aj pre domácich vodičov, ktorí po diaľniciach nejazdia pravidelne. „Štát teraz zisťuje, že ľudia nechcú ich ročné a mesačné známky, tak chcú ošklbať tých, čo diaľnice využívajú najmenej,“ sťažuje sa motorista Lukáš Maňkoš.

Danko argumentoval aj vysokými cenami v Európe, spomedzi našich susedov však majú drahšie desaťdňové známky len Česi.

Za šťastné riešenie to nepovažuje ani Inštitút pre dopravu a hospodárstvo. Navrhujú oveľa drastickejšie zmeny. „Toto zdraženie nič nerieši. Najlepšie by bolo uvažovať o systéme, aký majú napríklad Švajčiari. Oni majú iba ročnú známku, ktorá vyjde na 40 eur a tí, ktorí si ju nie sú ochotní kúpiť, idú preč a nelikvidujú im cesty,“ myslí si Ondrej Matej, predseda správnej rady inštitútu. S tým však nesúhlasí Drahovský. „Je nemysliteľné, že ak niekto chce ísť do krajiny raz, musí zaplatiť celoročný poplatok,“ hovorí. Ceny ročných známok považuje za primerané našej ekonomickej situácii.

Ministerstvo dopravy odkázalo, že zatiaľ na otázky nedokáže komplexne odpovedať. „Téma zvyšovania poplatkov za využívanie diaľnic a rýchlostných ciest zatiaľ nebola predmetom politických ani odborných rokovaní. Nový minister potrebuje čas na preverenie situácie v oblastiach, ktorými nebol ako štátny tajomník poverený,“ hovorí rezort. Nový minister dopravy Árpád Érsek je vo funkcii týždeň, stihol však už odvolať šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti Róberta Auxta.

Ceny známok u nás a u susedov (v EUR)

                           Cena 10-dňovej známky           Kilometre diaľnic v roku 2013

Slovensko                         10                                                   463*
Česko                                11,25                                              751
Rakúsko                              8,8                                             1 719
Maďarsko                            9,33                                           1 515
Poľsko                                mýto                                           1 482
*za rok 2015

01 - Modified: 2024-04-19 10:18:16 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:23