StoryEditor

Ľudia, ktorí ovládajú milióny. Toto je 40 najväčších hráčov v kľúčovom biznise

13.09.2016, 00:00
V zozname najdôležitejších osobností sa nachádzajú aj podnikatelia Jozef Brhel, Vladimír Soták či Daniel Křetínský.

Sú to najväčší hráči na trhu. Ovládajú slovenské plynovody, elektrárne či teplárne. Ich spoločnosti majú pritom miliónové zisky a aktíva za miliardy.

Portál Euractiv.sk zverejnil zoznam 40 najdôležitejších osobností, ktoré ťahajú nitky v slovenskej energetike.

Sivá eminencia v biznise
Na zozname nechýba ani sivá eminencia nášho energosektora Jozef Brhel. „Energetika tvorí v súčasnosti približne 80 percent tržieb,“ vyjadril sa o svojich biznis aktivitách veľkopodnikateľ ešte v roku 2013 pre týždenník Trend. Brhel zarába najmä na výstavbe a prevádzke obnoviteľných zdrojov energie – osobitne fotovoltiky. Obchoduje aj s elektrinou.

Medzi energetickú špičku bol zaradený aj český miliardár Daniel Křetínský, predseda predstavenstva gigantu EPH. Práve jeho holding dokončil nedávno vstup do Slovenských elektrární, keď odkúpil od talianskej skupiny Enel približne 33-percentný podiel v podniku. A záujem má aj o zvyšok talianskych akcií.

Okrem toho má už 49-percentný podiel v slovenskom prepravcovi plynu Eustream, v SPP-distribúcii či v Stredoslovenskej energetike. Do jeho portfólia patria aj akcie spoločností Nafta a Pozagas. Až do roka 2014 bol český finančník tiež 49-percentným majiteľom SPP, neskôr podnik prevzal opäť do vlastníctva štát. „Zaujímavé je, že zo všetkých krajín, kde EPH pôsobí, má najsilnejšiu pozíciu práve na Slovensku,“ zhodnotil analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida s tým, že Křetínského holding je už dnes významným stredoeurópskym hráčom.

Bývalý riaditeľ rafinérky
V zozname nechýba ani privatizér a bývalý riaditeľ spoločnosti Slovnaft Slavomír Hatina. V 90. rokoch získal prostredníctvom finančnej skupiny Slovintegra, ktorú založil spolu s ďalšími zamestnancami rafinérky, 39 percent jej akcií. A to za necelých sedem miliárd korún. Neskôr ich predali alebo vymenili za akcie maďarského MOL-u, ktorý stojí za rafinérkou doposiaľ. Dnes je na jej čele iný veľkopodnikateľ – Oszkár Világi, ktorý je od roku 2011 zároveň aj členom predstavenstva maďarského MOL-u.

Rovnako sa medzi najvplyvnejšie postavy „energo“ biznisu zaradil aj podnikateľ Ján Sabol, ktorý bol v minulosti aj štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva. Portfólio jeho podnikateľských aktivít v energetike zahŕňa najmä biopalivá a solárnu energiu. Okrem podnikateľskej špičky sa v zozname nachádzajú aj predstavitelia štátnej správy, ktorí majú v rukách nastavenie regulácie a určujú biznismenom mantinely. A rovnako sú v ňom aj ľudia z bruselských štruktúr. „To poukazuje na úlohu Európskej únie vo formulovaní energetickej politiky štátu,“ dodal Pavel Nikodem, výkonný riaditeľ slovenského Euractivu.

01 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:46