StoryEditor

Avokádo je ako palmový olej. Hlad po superpotravine po sebe zanecháva spúšť

08.09.2016, 00:00
Lukratívny biznis už zaujal aj mexických mafiánov, ktorí od farmárov žiadajú podiel zo zisku. V prípade odporu im vypália baliarne.

Avokádo je „v kurze“. Rastie jeho spotreba, cena a s tým i vyhliadky mexických farmárov na lepšie výnosy. Pre obľúbenú plodinu však treba urobiť miesto, a tak sa nelegálne rúbu ihličnaté lesy. Po indonézskych orangutanoch trpiacich dopytom po palmovom oleji je kvôli hladu po avokáde v ohrození ďalší živočíšny druh – motýľ monarcha sťahovavý, píše Eva Maniová pre idnes.cz.

Hlavný producent
Nelegálne rúbanie lesa kvôli avokádu sa týka najmä stredného Mexika. Cena tejto superpotraviny rastie kvôli jej čoraz častejšie zdôrazňovaným pozitívnym účinkom na ľudské zdravie. Mexickí poľnohospodári si pestovaním avokáda zarobia oveľa viac ako pri ostatných plodinách.

Avokádnikom tak musia urobiť miesto ihličnaté lesy. Z Mexika pochádza podľa Latin Times až 61 percent všetkých plodov avokáda, ktoré sa predajú v Spojených štátoch. Najviac avokáda – ročne za 109 miliónov dolárov – sa vypestuje v mexickom štáte Michoacán, píše britský Guardian.

Štát sa síce snaží nelegálnemu výrubu zabrániť, farmári s ním však hrajú hru na mačku a myš. Schovávajú svoje nové stromčeky pod vetvy zostávajúceho porastu, vďaka čomu ich letecké sledovanie nevypátra. „Aj tam, kde sa lesy nerúbu úplne, poľnohospodári vysádzajú avokádovníky pod stromy. Tie tak skôr či neskôr budú musieť zmiznúť,“ hovorí Mario Tapia Vargas z mexického Národného inštitútu pre výskum lesníctva, poľnohospodárstva a rybolovu.

Produkcia avokáda v Michoacáne sa medzi rokmi 2001 a 2010 strojnásobila a jeho export vzrástol desaťnásobne, uvádza správa spomínaného inštitútu z roku 2012. Podľa nej avokádová expanzia zapríčinila od roku 2000 do roku 2010 stratu 690 hektárov lesného porastu.

Ohrozený motýľ
Správanie mexických poľnohospodárov má, prirodzene, vplyv na prírodu. V pôvodných lesoch totiž prezimuje motýlí druh monarcha sťahovavý, ktorý sem cez USA cestuje z Kanady. Tento motýľ je natoľko dôležitý, že sa dostal na program rokovaní medzi Mexikom, USA a Kanadou.

Dohodlo sa, že motýľom sa vytvorí trasa zo zvláštnych rastlín, aby mali motýlie húsenice čo jesť, informuje americký server Quartz. Navyše, dospelé avokádovníky potrebujú takmer dvakrát toľko vody, čo bežný les. Uberajú tak vodu horským potokom, od ktorých lesy a zvieratá závisia.

Mexická pobočka organizácie Greenpeace tvrdí, že avokádo obľubujú aj ľudia. Okrem rúbania lesa a vplyvu na zadržiavanie vody môže miestne životné prostredie negatívne ovplyvňovať aj vysoká spotreba poľnohospodárskej chémie a veľké objemy dreva na obalový materiál na avokáda.

Avokádovník dorastie do dospelosti za sedem rokov a potom plodí len sto avokád ročne. Ceny avokáda v USA od januára do júla vzrástli z 86 centov na 1,1 dolára, čiastočne kvôli slabej mexickej úrode. Ide dokonca o taký lukratívny biznis, že sa v ňom angažujú aj mexické drogové gangy. Poľnohospodári, ktorí sa s nimi odmietajú deliť o svoj zisk, čaká odplata. Dvom z nich už vypálili baliarne.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:26