Viliam ČislákTASR/M. Svítok
StoryEditor

Čislák musí vysvetliť svoju prácu pre Pentu. Hrozí mu vysoká pokuta

08.09.2016, 15:33
Autor:
TASRTASR

Bývalý minister zdravotníctva Viliam Čislák bude parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať svoju prácu pre spoločnosť Pro Care, ktorú vlastní Penta. Podnet voči nemu podal nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, konanie dnes odobril výbor.

Ak sa preukáže, že Čislák porušil zákon o konflikte záujmov, môže podľa predsedu výboru Martina Poliačika (SaS) dostať niekoľkotisícovú pokutu.

Beblavého kritika

Beblavému sa nepozdáva, že Čislák teraz pracuje pre spoločnosť Penta, od prvého júla sa zamestnal ako poradca a konzultant predsedu predstavenstva siete polikliník Pro Care Mareka Dubana.

Pritom ešte ako minister zdravotníctva podpísal vlani v septembri zmluvu so spoločnosťou wesper (100-percentnou dcérskou spoločnosťou Pro Care) na nenávratný finančný príspevok vo výške 461-tisíc eur.

Podľa poslanca to vzbudzuje pochybnosti a ukazuje na možné porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. A to tým, že zákon zakazuje verejnému činiteľovi zamestnať sa u tých osôb, ktorým schválil finančný príspevok dva roky pred skončením jeho funkčného obdobia.

Vo firme sa nemôže zamestnať rok po skončení svojho funkčného obdobia, ak je jeho plat v nej viac ako desaťnásobkom minimálnej mzdy (4 050 eur mesačne).

"Keďže wesper je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Pro Care, mal by sa ústavný zákon vzťahovať aj na túto situáciu," upozornil Beblavý. Ak má však Čislák podpísanú pracovnú zmluvu s nižším mesačným platom ako 4 050 eur, nie je to mimo zákona.

"Údaje sú nepresné, zavádzajúce"

Čislák sa voči Beblavého tvrdeniam nedávno ohradil, zmluva, ktorú má uzavretú so spoločnosťou Pro Care, podľa neho neporušuje žiaden zákon. Okrem Pro Care získali podľa neho dotácie i ďalšie súkromné polikliniky.

Výbor začal konanie aj voči bývalému šéfovi štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslavovi Vaďurovi. Ďalšie konanie mal začať v prípade ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Išlo o podnet týkajúci sa podielu, ktorý Kaliňák kúpil od firmy B. A. Haus.

Koalícia však konanie neodobrila, podnet od poslancov Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) a Ľubomíra Galka (SaS) sa im zdal slabo odôvodnený.

"Údaje sú nepresné, zavádzajúce, podanie je účelové," povedal Róbert Puci zo Smeru-SD. Opozícia trvá na tom, že podnet je kvalifikovaný. Väčšina však rozhodla o zastavení konania.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:33