Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
02.09.2021, 19:00

Ako zachrániť hotely a reštaurácie? Harbuľák volá po zásadných zmenách v daniach a odvodoch

  • V lete situáciu v gastre a hotelierstve zachraňujú študenti, podnikom okrem financií chýba aj kvalifikovaná pracovná sila.
  • Pomôcť by však mohlo duálne vzdelávanie aj šanca pre zamestnancov zo zahraničia, hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
Ako zachrániť hotely a reštaurácie? Harbuľák volá po zásadných zmenách v daniach a odvodoch
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ako je na tom sezóna v hoteloch a reštauráciách tento rok v porovnaní s tým minulým?

Na úvod pripomeniem, že cestovný ruch na Slovensku treba vnímať tak, že máme dve sezóny – zimnú a letnú, pričom tá letná je hlavným zdrojom príjmov, ktoré slúžia na prežitie mimosezónnych období pre väčšinu podnikov v hotelierstve a gastronómii. Zimná sezóna nebola a tá letná je slabšia ako minuloročná.

Aký vývoj ďalej očakávate?

Verím, že nadchádzajúca jeseň bude minimálne v porovnaní s minulým rokom o niečo lepšia. Ak sa teda budeme riadiť covid automatom. To však neznamená, že podniky prežijú toto obdobie bez problémov. Niektorým to postačí tak akurát na prežitie, iné budú odkázané aj na štátnu pomoc.

Ako sa pandémia podpísala v tejto oblasti?

Takúto situáciu, ktorú spôsobila pandémia, si nikto z nás nepamätá. Prevádzky boli zatvorené alebo ich činnosť výrazne obmedzená. Spôsobilo to obrovský prepad tržieb a ekonomické škody, z ktorých sa budú podniky dostávať ešte nejaký čas.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 91% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.