StoryEditor

Ťahúň Slovenska vykázal historický zisk

22.09.2016, 00:00
Motoru našej ekonomiky prihral v druhom štvrťroku milióny eur navyše hospodársky rast a rastúci export.

Našim firmám sa darí čoraz viac. Iba za prvú polovicu tohto roka si na konto pripísali celkovo 3,8 miliardy eur. Čo je o tretinu viac ako vlani. Najväčším ťahúňom je pritom náš priemysel. Jeho zisk pred zdanením narástol oproti vlaňajšku o dvesto miliónov. Dosiahol tak historicky najvyššie čísla od roku 2009. Podľa odborníkov sa pod to podpísal najmä rast ekonomiky, ktorej sa dnes darí najlepšie od krízy.

Rekordné čísla
„Dobrý vývoj na trhu práce, rast spotreby domácností a celkový rast slovenskej ekonomiky predstavujú priaznivé prostredie pre firmy, ktorým sa môže lepšie dariť,“ konštatuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Rovnako sa pod to podpísal aj rastúci vývoz do zahraničia či nízke ceny energií a surovín. A svoju úlohu zohrala aj minimálna inflácia. Najväčšmi pritom rástol automotive, ktorý tvorí takmer polovicu celej ročnej produkcie nášho priemyslu. Príklad: darilo sa aj bratislavskej automobilke Volkswagen. Jej obrat za minulý rok stúpol medziročne o 17 percent na rekordnú úroveň 7,2 miliardy eur. Zisk pred zdanením tak pre automobilku medziročne stúpol o deväť percent, ozrejmila hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová. Viac než zvyčajne sa darilo aj gumárňam, textilkám či výrobcom z plastov. „Potvrdzuje to trend zlepšenej štruktúry hospodárskeho rastu, ktorý už stojí nielen na raste externého dopytu, ale je podporený aj domácim dopytom, teda konečnou spotrebou domácností a investícií,“ myslí si hlavný ekonóm Sberbank Vladimír Vaňo. Naopak, najviac sa medziročne prepadli zisky stavebného sektora. Podpísal sa pod to výrazný prepad stavebnej produkcie, pripomína Muchová.

Obavy do budúcnosti
Do budúcnosti je biznis optimistický. Približne každý druhý priemyselný výrobca na Slovensku očakáva, že vykáže na konci budúceho roka vyššie zisky, než aké má dnes, poukazuje na výsledky nedávneho prieskumu Slovensko-nemeckej obchodnej priemyselnej komory jej hovorca Markus Halt. Na druhej strane je tu však množstvo nášľapných mín, ktoré ich môžu o potenciálne tučné zisky obrať. „Už v súčasnosti je vážnou brzdou ďalšieho rastu akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na domácom trhu,“ upozorňuje generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu Slovenskej republiky Michal Križan. Rovnako môže rast nášho priemyslu zabrzdiť aj brexit či spomalenie ekonomík USA a Číny, dopĺňa ho Vaňo.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:32