automobilka prácaTASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Českej ekonomike sa darí, no firmy sa sťažujú. Boria s rovnakým problémom ako tie naše

04.10.2016, 13:15
Autor:
TASRTASR
Tempu, akým rastie ekonomika našich západných susedov sa nedokáže vyrovnať tempo rastu pracovného trhu.

Česká ekonomika rastie a pracovný trh za ňou zaostáva. Chýbajú kvalifikovaní zamestnanci a vláde sa podľa českého Zväzu priemyslu a dopravy nedarí dostať dostatočne rýchlo do krajiny ľudí zo zahraničia. Informoval o tom portál ihned.cz.

"Priemysel potrebuje 140-tisíc kvalifikovaných zamestnancov. Mnoho firiem dnes musí svojim partnerom hovoriť, že nemôžu zvýšiť výrobu," sťažoval sa na pondelkovom (3.10.) 58. sneme Zväzu priemyslu a dopravy jeho prezident Jaroslav Hanák.

Kritika zamestnávateľov 

Téma nedostatku ľudí ovládla toto zasadnutie zástupcov veľkých firiem, ktoré sa pravidelne koná na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. Zúčastnila sa ho aj veľká časť českej vlády, vrátane premiéra Bohuslava Sobotku alebo prezidenta Miloša Zemana.

Diskutovalo sa o "dovoze" pracovnej sily zo zahraničia, predovšetkým z Ukrajiny. Proti udeľovaniu veľkého množstva pracovných kariet sú však odbory. Tie tvrdia, že ľudí je v Česku aj pri rekordne nízkej nezamestnanosti 5,3 percent stále dosť a firmy sa dovozom lacnej pracovnej sily len snažia zabrániť zvyšovaniu miezd. "Ak počas nedostatku pracovnej sily niekomu platíte 9900 Kč hrubého, tak je niečo zlé," kritizovala zamestnávateľov ministerka sociálnych vecí Michaela Marksová.

Podobné problémy hlásia aj slovenské podniky. Spoločnosť Kovotvar nedokáže obsadiť sto pracovných miest (písali sme tu). Na nedostatok ľudí sa sťažujú aj ťahúni slovenskej ekonomiky - automobilky. Nových pracovníkov lákajú na vyššie platy i benefity.

Firmy nesúhlasia 

​Priemyselné firmy sú však proti. "Dostali sme sa do fázy, keď aj ťahúni ekonomiky uvažujú o tom, že investujú niekde inde, kde je pracovná sila," hovorí viceprezident zväzu za ostravský ArcelorMittal Jan Rafaj. "Aj my chceme primárne zamestnávať českých pracovníkov, ale často nevieme, kde ich získať." Podľa neho by vláda mohla napríklad povzbudiť väčšiu ochotu Čechov dochádzať za prácou.

Problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily rieši priemysel v čase, keď ekonomika rýchlo rastie a export českých výrobkov už tri roky podporujú aj menové intervencie Českej národnej banky (ČNB), ktoré umelo držia kurz koruny nad 27 Kč za euro.

Na oslabení koruny zarobili 

Podľa Asociácie exportérov oslabenie koruny prinieslo českým vývozcom v tržbách, zisku a pridanej hodnote vyše 400 miliárd Kč (14,80 miliardy eur). Ako v pondelok (3. 10.) na sneme uviedol guvernér ČNB Jiří Rusnok, je možné, že intervencie sa v polovici budúceho roka skončia. Väčšina z firiem sa na to už pripravuje, niektoré sa však obávajú, že ich posilnenie koruny poškodí.

"Koniec intervencií bude znamenať veľké oslabenie našej konkurencieschopnosti v podstate na všetkých zahraničných trhoch. Môže to skončiť aj prepúšťaním zamestnancov," hovorí šéf strojárskej Sigma Group Michal Stratil.

Negatívnych vplyvov, obmedzenia investícií aj prepúšťania sa obáva aj minister priemyslu Jan Mládek: "Náhla zmena kurzového režimu môže niektoré firmy ohroziť. Bude potrebné, aby sa prešlo na koniec intervencií takým spôsobom, ktorý v českej ekonomike nevyvolá zbytočné šoky."

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 05 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:06