MAFRA/Dalibor Glück
StoryEditor

Varovanie a odpudivé obrázky. Alkohol môže stretnúť rovnaký osud ako cigarety

12.10.2016, 15:13
Nie je vylúčené, že na etiketách sa objaví varovný nápis "Alkohol zabíja".

Nie je vylúčené, že tvrdý alkohol v Európskej únii v budúcnosti stretne rovnaký osud ako cigarety. Teda, že sa na etiketách objaví varovný nápis "Alkohol zabíja" a odstrašujúci obrázky. Ako vzor k budúcemu sprísneniu značenia liehovín dal eurokomisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis, píše portál iDNES.

Írska vláda vlani prijala návrh zákona na povinné značenie škodlivosti liehovín. Okrem toho zakazuje reklamu na akýkoľvek alkohol vo verejných dopravných prostriedkoch, na zastávkach pri školách a zavádza tiež zvláštnu daň vo výške 10 centov na každý gram alkoholu v nápoji.

Európska komisia sa teraz zaoberá myšlienkou navrhnúť povinné značenie liehovín pre celý úniový trh, uviedli české Hospodářské noviny.

Na fľašiach by sa tak mohli objaviť nápisy "pitie zabíja" a vylúčiť sa podľa denníka nedá ani zavedenie odstrašujúcich obrázkov podobne ako u cigariet.

Napríklad snímky pečene alebo mozgu zničených alkoholom. Európska komisia označila írsky postup podľa eurokomisára pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisa Andriukaitisa ako dobrý príklad.

Andriukaitis plánuje na začiatku budúceho roka predložiť návrh na povinné uvádzanie zloženia a počtu kalórií v liehovinách. Podľa neho to však nestačí a je potrebné pritvrdiť. Ako vzor dal práve Írsko. "Ten, kto sa opíja, nezmení svoje zvyklosti len preto, že si na etikete prečíta, koľko je vo fľaši kalórií," uviedol.

Dodal, že EÚ by sa mohla írskym modelom inšpirovať a doplniť ho o ďalšie kroky. To by mohli byť práve odstrašujúce obrázky, ako sú na cigaretách.

Výrobcom liehovín sa to však nepáči. "Varovné nápisy by mali byť buď na všetkých druhoch alkoholu, teda aj na pive a víne, alebo nikde," povedal Vladimír Darebník, riaditeľ pre zodpovedné pitie Únie výrobcov a dovozcov liehovín a výkonný riaditeľ likérky Rudolf Jelínek.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:25