StoryEditor

Bratislava chystá zmenu. Policajti s vami budú robiť anketu

13.10.2016, 00:00
Ministerstvo dopravy chystá v hlavnom meste veľký prieskum. Z policajtov sa na pár dní stanú anketári.

Ak vás v nasledujúcich dňoch zastaví pri vjazde do Bratislavy policajná hliadka, netreba hneď rozmýšľať, či ste spravili niečo zlé. Policajti totiž na seba na pár dní prevezmú úlohu anketárov. V hlavnom meste by mali do budúcej stredy zastavovať náhodné vozidlá a pýtať sa vodičov, ako sa im pozdáva doprava v regióne, či kadiaľ jazdia. Dôvodom je nový prieskum, do ktorého sa pustil rezort dopravy, aby odsledoval dochádzku do metropoly. Eurostat pritom len nedávno vydal správu, ktorá ukazuje, že Bratislavčania a Košičania sú v regióne V4 najnespokojnejší cestujúci.

Rozladení Bratislavčania
Slovensko v medzinárodných prieskumoch zaostáva. Kým vo Viedni a Prahe s tamojšou verejnou dopravou ľudia vyjadrili absolútnu spokojnosť, u nás dopadla najbiednejšie. Za nadštandardnú označilo dopravu vo Viedni 95 percent ľudí. Bratislave dalo rovnakú známku len jedenásť a Košiciam desať percent opýtaných. Pokiaľ ide o celkovú spokojnosť, sme na tom horšie ako Istanbul.

Anketári rezortu dopravy teraz vezmú útokom autobusy, vlaky aj cesty, aby zistili, čo ľudí trápi. Dôvodom prieskumu je bratislavský železničný uzol, na ktorý sa pripravuje štúdia uskutočniteľnosti za 1,6 milióna eur. Vyplynie z nej, ktoré stanice sa majú zrušiť, ktoré prestavať a ktoré postaviť nanovo. Vyrieši tiež napojenie železnice na mestskú dopravu.


„Potrebujeme vedieť odkiaľ, kam a akým prostriedkom ľudia cestujú, aby sme navrhli kvalitné riešenie budúceho dopravného systému na území mesta,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Zápchy a cestovné poriadky
Problémom bratislavskej dopravy bývajú pritom najčastejšie kolóny na Prístavnom moste, zápchy od Dunajskej Lužnej či nedotiahnutá integrácia. „Autobusy jazdia paralelne s vlakmi namiesto toho, aby k nim robili návoz. Spoje na seba často nenadväzujú,“ menuje odborník na dopravu Martin Fundárek z iniciatívy Lepšia doprava. Ľuďom podľa neho prekáža aj to, že cestovné poriadky prímestskej dopravy sú veľmi zložité, spoje majú rôzne trasy a rôzne zastávky.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:09