Richard Sulík a Jozef MihálTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Sulíkovci predstavili revolučné zmeny. Chcú úplne zmeniť platenie daní a odvodov

14.10.2016, 09:57

Opozičná strana SaS navrhuje reformu odvodového a sociálneho systému. Predstavila svoj tretí odvodový bonus.

"Reforma spočíva v tom, že každému človeku by bola priznaná nejaká základná dávka za určitých podmienok, a keď začne pracovať, tak mu tú dávku nezoberieme. My mu ju začneme len mierne znižovať tak, ako rastie jeho príjem," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík.

Reforma má zároveň prispieť aj k zjednodušeniu celého systému.

"Ide o to, aby daňovému a odvodovému systému rozumeli najmä tí, ktorí sa s ním dostávajú do kontaktu, teda platcovia daní, zamestnanci, poberatelia dávok. A toto je fakticky dnes nemožné," tvrdí Sulík s tým, že dnes je systém veľmi komplikovaný.

"Základný vzorec je taký, že odvodový bonus je priznaný vo výške životného minima mínus 10 percent príjmov," vysvetlil Sulík.

Podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála odvodový bonus prinesie viaceré veľké výhody. "Prvá je súbeh štátnej dávky a príjmu z práce. Radikálny sek, ktorý je v dnešnom systéme, sa odstráni a ten prechod zo stavu neaktivity do aktivity nebude trestaný a druhá veľká výhoda je zásadné zjednodušenie systému," doplnil Mihál.

"Ďalšou výhodou je zníženie daní a odvodov pre pracujúcich. Napríklad tým, že klesnú sadzby, či na odvody, či na daň. Práve teraz sa zvyšujú maximálne základy pre odvody, my hovoríme o tom, že maximálny základ pre odvody má byť vo výške približne 2-tisíc eur, čiže nie 6-tisíc, alebo dokonca nekonečno," vyčíslil Mihál.

Odvodový bonus má zároveň predstavovať napríklad podporu pre mladé rodiny, ale aj pre zdravotne ťažko postihnutých.

"Minister práce Ján Richter napríklad priniesol zákon, v ktorom sa hovorí o decentnom zvyšovaní opatrovateľských príspevkov. My navrhujeme, aby osoby, ktoré sú ZŤP, v prípade najvyššieho stupňa invalidity mali v čistom mesačne okolo 500 eur, teda jednu jedinú zrozumiteľnú sumu vyplývajúcu z jediného posudkového konania," uviedol príklad Mihál.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:26