Stavebný materiálArchív HN
StoryEditor

Na východe mal investovať sto miliónov. Teraz súdia podnikateľa za podvod

30.10.2016, 23:00
Nový závod na výrobu stavebného materiálu mal na Spiš priniesť investíciu vyše 100 miliónov eur.

Už v priebehu tohto roka mala na Spiši štartovať výstavba a skúšobná prevádzka novej superfabriky. Tá mala vzniknúť vďaka investícii popradskej spoločnosti BIB Beton Industry Buildings v levočskom hnedom priemyselnom parku. Firma už koncom vlaňajška ohlásila, že za 106 miliónov eur tam postaví továreň na výrobu betónových stavebných 3D prefabrikátov a v okrese s vyše 14-percentnou nezamestnanosťou vytvorí 500 nových pracovných miest.

Na Spiši sa však nič nedeje. Levoča totiž stále čaká aspoň na poklepanie základného kameňa závodu. „S firmou v komunikácii sme, ale konkrétny výsledok nemáme. Potrebuje to ešte nejaký čas. Investícia je stále reálna,“ hovorí pre HN primátor Levoče Milan Majerský.

S konateľom firmy BIB Pavlom Mackovčákom sa HN nepodarilo spojiť. Jeho pôvodné telefónne číslo nefunguje a na e-mail neodpovedal. Avšak rovnaké meno a adresa bydliska, akú má konateľ firmy BIB, sa malo objaviť na údajných zoznamoch bielych koní, ktoré mala zostaviť finančná správa.

Peniaze od investičného fondu
Investičný zámer, ktorý firma vlani predložila mestským poslancom, sľuboval vybudovanie priemyselného areálu na ploche viac ako 15 hektárov. Finančný plán BIB po rozbehu fabriky počítal s ročným hrubým ziskom vo výške 33 miliónov eur.

Návratnosť investície odhadoval na šesť až sedem rokov. Medzi výhodami projektu sa napríklad spomínalo používanie nových technológií, nízka energetická náročnosť stavieb postavených z materiálov vyrobených v Levoči, ich nižšia predajná cena oproti konkurencii až o 20 percent či krátka dodacia lehota hotových stavieb – pri rodinných domoch 15 až 20 dní, pri šesťposchodových panelových stavbách okolo 50 až 60 dní. Plány firmy v polovici októbra 2015 odklepol i levočský mestský parlament.

Spoločnosť BIB – Beton Industry Buildings vznikla koncom januára 2012. Pôvodne sídlila v obci Raková, neskôr sa presťahovala do Žiliny. Od septembra 2015 má sídlo v Poprade. Jej základný kapitál pritom predstavuje päťtisíc eur. Za rok 2015 firma vykázala na tržbách 138-tisíc eur a zisk vo výške 2 400 eur. Z vlastných ani z cudzích finančných zdrojov by teda svoje investične náročné plány neutiahla. Stavbu priemyselného komplexu na okraji mesta však mala realizovať spolu s londýnskou filiálkou investičného fondu Remdox.

Ešte vlani na túto informáciu pre HN reagoval v zastúpení Remdoxu pražský advokát Andrej Štaňko. „Vzhľadom na prebiehajúci obchodný vývoj nie sme doposiaľ v uvedenej záležitosti oprávnení verejnosti poskytovať akékoľvek informácie,“ povedal Štaňko s tým, že ak dôjde k dohode, fond Remdox investíciu oznámi. Na otázku o aktuálnom dianí ohľadne levočskej fabriky Štaňko nereagoval.

Štátna pomoc v nedohľadne
Levočanom pritom Mackovčák vlani spomínal rozbehnuté rokovania s viacerými ministerstvami. Pre investíciu BIB chcel vyjednať podporu od štátu. „Zatiaľ výstup od ministerstva hospodárstva nemáme. Nadobúdam však čoraz väčšie presvedčenie, že je lepšie mať viacero menších investorov, ako jedného veľkého. Najmä vzhľadom na riziká s tým spojené. Preto rokujeme s menšími investormi o ich príchode do hnedého priemyselného parku,“ dodáva Majerský.

Nad investičnou pomocou od štátu pre levočský projekt fabriky na ultramoderné stavebné materiály však visí otáznik. Napriek tomu, že sa firma o pomoc zaujímala, konkrétnu požiadavku úradníkom nepredložila. Tvrdí to rezort hospodárstva. „Spoločnosť BIB – Beton Industry Buildings nepredložila na ministerstvo hospodárstva investičný zámer.

Ministerstvo v súčasnosti neeviduje investičný zámer s miestom realizácie v okrese Levoča,“ vraví hovorca rezortu Maroš Stano. Minulý rok pritom mestečkom, ktoré je známe bohatou históriou či výrobou slovenských autobusov značky Troliga, ale na investorov šťastie nemá, zatriasli informácie o konateľovi firmy.

Nejasné kontroverzie
Pavol Mackovčák z obce Raková má totiž na krku obžalovanie z podvodu. Spoločnosť BIB Beton Industry Building sa pôvodne volala 3MA Steel. Polícia voči nej vlani viedla dve trestné oznámenia. „V danej veci bolo vyšetrovanie ukončené návrhom na podanie obžaloby a prokurátor obžalobu podal,“ uvádza žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Podnikateľ je síce obvinený, ale nie odsúdený. Ešte vlani pre HN tvrdil, že trestné stíhania vníma ako útoky na jeho osobu, voči ktorým sa rovnako bráni na súdoch. „Uvedené trestné konanie Okresného súdu Čadca vo veci obžalovaného Pavla M. zatiaľ nebolo právoplatne skončené, termín ďalšieho hlavného pojednávania je vytýčený na deviateho novembra 2016,“ konštatuje hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Rovnaké meno s totožnou adresou bydliska, akú má konateľ firmy BIB – Beton Industry Buildings z Popradu, sa objavilo i na údajných zoznamoch bielych koní, ktoré mala zostaviť finančná správa. Podľa dokumentov sa meno Pavol Mackovčák spája s 20 rôznymi firmami, ktoré boli označené ako „daňové subjekty, v ktorých sú evidované biele kone“.

01 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 00:42