Do výkladnej skrine nezdravého tradičného stravovania by sa prebojovalo aj naše národné jedlo. Odhliadnuc od toho, že táto delikatesa trochu čudne vyzerá, je aj pomerne nešťastným mixom nezdravých surovín. Halušky sú uvarené z bielej múky, ktorá je zásobárňou prázdnych kalórií s takmer nulovou výživovou hodnotou. Bryndza na nich zase obsahuje mnoho nasýtených tukov a solí. Ak ešte vôbec je skutočnou ovčou bryndzou a nie pasterizovanou kombináciou ovčích a kravských syrov. Čerešničkou na tanieri bryndzových halušiek je slanina. Karcinogénna údenina je tepelne upravená karcinogénnym spôsobom. Logicky, slanina sa takmer výsostne skladá z nasýtených tukov. Okrem toho obsahuje aj veľa solí. V horších prípadoch aj rýchlosolí a konzervačných činidiel. Ak teda chcete žiť na bryndzových haluškách a neprivodiť si infarkt ani nadváhu, odporúčame prispôsobiť jedálnemu lístku aj životný štýl a z ítečkára sa čo najrýchlejšie preorientovať na hôrneho chlapca.Flickr
StoryEditor

Naše IT firmy lákajú krajanov haluškami

01.11.2016, 23:00
Slovenské spoločnosti potrebujú zaplniť tisíce pracovných pozícií.

Približne tisícke IT pracovníkov v Prahe a Brne priviezli v polovici októbra kuriéri rovnakú pozornosť – halušky na obed. Vo vnútri krabice na obdarovaných okrem tradičného slovenského pokrmu čakal i odkaz na webovú stránku sľubujúcu možnosť podobného obeda každý deň. Celá akcia je kampaňou košickej spoločnosti T-Systems Slovakia. Ich vytipovanými adresátmi boli slovenskí informatici pracujúci v Česku.

Experti zo Slovenska
Východoslovenská dcérska spoločnosť Deutsche Telekomu totiž rieši problém všetkých väčších firiem v Európe, a tých technologických zvlášť – veľký nedostatok kvalifikovaných, najlepšie skúsených IT zamestnancov. „Momentálne zháňame približne tristo ľudí a práve od kampane zameranej na Slovákov pracujúcich v Česku si veľa sľubujeme,“ vysvetľuje personálny riaditeľ košického T-Systems Pavel Jireček.

Podľa tohto českého manažéra pracujúceho na Slovensku pre nemeckých majiteľov má firma silu na to, aby sa platovo vyrovnala pražským podmienkam. A niekoľko kľúčových pozícií si môže dovoliť aj preplatiť.

Na tom však nestavia. Zakladá si na niečom, čo pražské ani brnianske firmy ponúknuť nemôžu. „Lákame na možnosť vrátiť sa domov. Hlavne ľudí, ktorí napríklad riešia, kam pošlú malé deti do školy. Alebo by sa chceli vrátiť bližšie k rodičom. Chceme im taktiež ukázať, že Košice za posledných pár rokov prešli dlhú cestu a dá sa tu urobiť kariéra,“ upresňuje Jireček.

Nielen v Košiciach
Nie je však potrebné baviť sa len o Košiciach. Podobná situácia panuje na Slovensku všeobecne. Mzdy a s nimi i životné náklady v poslednej dobe u nás rastú. Podľa štúdie personálnej spoločnosti CPL si v tohtoročnom prvom štvrťroku zarobil programátor v jazyku Java v Prahe mesačne zvyčajne 60- až 70-tisíc korún. V Bratislave to bolo v prepočte 40- až 60-tisíc a v Brne od 35- do 45-tisíc.

Slovenským firmám, ktoré momentálne zháňajú desaťtisíce IT pracovníkov, sa potom ponúka pomerne logická stratégia. Obrátiť sa na krajanov, ktorí napríklad pred desiatimi alebo pätnástimi rokmi odišli študovať do Prahy, Brna či Ostravy a už tam zostali. A popri Ukrajincoch alebo Rumunoch tak vo veľkom oslovovať potenciálnych záujemcov, pre ktorých je Slovensko rodnou krajinou.

Z celkových 120-tisíc IT pracovníkov v Česku tvoria Slováci podľa odhadov asi 15 percent. „Trh je otvorený a Česko je najbližšie. Je jasné, že táto možnosť sa ponúka a mnoho slovenských firiem sa ju snaží využiť,“ pripomína hovorkyňa slovenskej personálnej agentúry Grafton Lýdia Baránková.

Lenže Česko, samozrejme, tiež nie je krajinou, ktorá by kvalifikovanou pracovnou silou v tomto odbore vynikala. Naopak, momentálne v sektore podľa personalistov chýba asi 15-tisíc zamestnancov. Ak by rádovo stovky či tisíce Slovákov vypočuli výzvy tamojších firiem, už i tak kritický nedostatok by sa ešte zhoršil. To by brzdilo rast českých firiem.

Otázkou teda je, nakoľko úspešné lákanie bude. Jireček z T-Systems tvrdí, že bezprostredne po kampani sa im ozvali desiatky možných záujemcov. Motivácia návratu je však dosť individuálna záležitosť. Napríklad 26-ročný Matúš z Popradu, ktorý pracuje v Prahe štyri roky, na návrat nepomýšľa. „Dvaja moji starší známi sa však pomerne nedávno rozhodli na východ Slovenska vrátiť. Jeden kvôli malému dieťaťu, druhý preto, že má rád Tatry a chcel im byť bližšie,“ hovorí.

Miliónové štipendiá
Okrem samotných firiem sa vlani na návrate začal podieľať aj štát – konkrétne slovenské ministerstvo školstva. To vypísalo štipendiá pre navrátilcov. Absolvent vysokej školy získa od štátu motivačný príspevok až 10-tisíc eur a expert s minimálne desaťročnou praxou vo vedúcej pozícii až 50-tisíc eur. Za prvý rok bol však prínos tohto programu voči slovenskému pracovnému trhu vskutku symbolický a žiadne vrásky nevyrába ani českým personalistom. „Doteraz boli v rámci troch výziev zamestnaní štyria ľudia. Z toho jeden mladý odborník a traja skúsenejší experti,“ bilancujú zástupcovia tlačového oddelenia slovenského rezortu školstva.

Celkovo bude snaha slovenských firiem lákať späť schopných pracovníkov vyznievať skôr v nižších číslach, predpokladá aj špecialistka na IT pozície slovenskej headhunterskej spoločnosti Hays Alena Sojčáková. „Už dnes dávajú informatici mnohokrát aj pred výškou mzdy prednosť tomu, s akými technológiami a na akých projektoch budú u potenciálneho nového zamestnávateľa pracovať. Preto najskôr aj motivácia návratu domov bude pre túto skupinu zamestnancov skôr druhoradá,“ myslí si personalistka, ktorá zhodou okolností pochádza zo západného Slovenska.

Okrem toho aj Česko často býva pre schopných slovenských IT expertov len prestupnou stanicou ďalej. Či už na najhorúcejšie miesto súčasného IT sveta – západné pobrežie USA, alebo do centier, ako sú Berlín či Londýn. Obľúbenou destináciou je pre Slovákov tiež veľmi blízka Viedeň.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 05 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:07