Minister zdravotníctva Tomáš DruckerTASR
StoryEditor

Rekordná strata vo VšZP môže mať trestnoprávnu koncovku, nevylúčil Drucker

06.11.2016, 12:25
Autor:
TASRTASR
V strate je štátna poisťovňa od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv.

Vznik rekordnej straty vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) môže mať pre konkrétne osoby z jej bývalého manažmentu aj trestnoprávnu koncovku. V spravodajskej televízii TA3 to dnes nevylúčil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

„Nechcem sa tým hrdiť, ani nie som z toho šťastný, že takto musím konať, ale ak nastanú takéto skutočnosti, tak nemám na výber,“ uviedol šéf rezortu v relácii V politike. VšZP, ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. V strate je štátna poisťovňa od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani vykázala zisk 17,6 milióna eur, mala však skončiť v mínuse.

„Nerád by som vytváral dojem, že všetko ide ako keby 'na prokurátora', ale ak sa preukážu skutočnosti, a pri konaní za minulý rok skutočnosti nasvedčujú tomu, že možno hovoriť aj o skutkových podstatách trestných činov, tak je potrebné tam konať,“ pripustil Drucker, že aj v tomto prípade sa môže obrátiť na orgány činné v trestnom konaní.

Minister vysvetlil, že mnohé opatrenia, ktoré mali byť pôvodne použité na lepšiu redistribúciu peňazí v poisťovni, musia byť dnes smerované na uhrádzanie vznikajúcich strát. Výšku straty ešte budú musieť potvrdiť vnútorné útvary poisťovne a externý audítor. Už dnes je však jasné, že VšZP je povinná zo zákona konať a prijať ozdravný plán, skonštatoval.

Okrem trestnoprávnej zodpovednosti je podľa ministra možné vyvodiť voči bývalým manažérom poisťovne aj hmotnú zodpovednosť, otázkou však je jej vymožiteľnosť. Drucker nemá problém s tým, aby sa do budúcnosti miera hmotnej zodpovednosti zvýšila. Podstatné je však podľa neho vytvoriť mechanizmy, ktoré by zabránili vzniku takejto situácie.

Šéf rezortu vysvetlil, že už boli zmenené stanovy spoločnosti, a tiež zákon, pričom sa rozšírila kontrola VšZP. Bol už vypracovaný návrh, podľa ktorého bude mať v dozornej rade štátnej poisťovne zastúpenie aj tretí sektor, zamestnávatelia, ministerstvo financií a parlamentná opozícia.

„Snažíme sa vytvoriť väčší tlak na dohľad a kontrolu a ja nevylučujem ani to, že v súvislosti s tým, čo sa tu udialo, by sme mohli do budúcna hovoriť aj o ďalších kompetenciách, kde by možno ministerstvo financií, možno Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mohol prevziať istý stupeň kontroly nad rámec súčasného zákona,“ doplnil.

Bývalý šéf štátnej VšZP Miroslav Vaďura necíti vinu za to, že štátna poisťovňa skončí za rok 2016 s rekordnou stratou. Povedal to v piatok (4.11.) novinárom na pôde parlamentu, kde sa plánoval zúčastniť na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo.

"Ja si svoje argumenty predostriem pred vyšetrovateľom a odborne si ich obhájim. Vinu určite necítim. Výsledok roku 2015 je taký, aký mal byť. Bol zostavený a spracovaný s príslušnou odbornou starostlivosťou tak, ako sa vyvíjali príjmy, výnosy a náklady na výkony zdravotnej poisťovne," povedal Vaďura.

01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-04-17 08:24:16 - Feat.: - Title: Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa má kompletné vedenie 03 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 05 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:05