Donald TrumpReuters
StoryEditor

Svet sa mení. Čo hovorí slovenský biznis na zvolenie Donalda Trumpa?

09.11.2016, 23:00
Šéfka portálu Profesia.sk Ivana Molnára vraví, že Donald Trump spraví to isté, čo Nigel Farage pri brexite – surovo oklame svojich stúpencov.

Ivana Molnárová, šéfka portálu Profesia.sk
Prvá reakcia bol smútok, ale svet sa mení. Ľudia prestávajú kriticky myslieť a voľby v USA to len potvrdili, že fakty nič neznamenajú. Skôr je to varovanie pre Európu a Slovensko, že klasické strany stratili absolútnu dôveru voličov. Tiež sa obávam, že príde precitnutie ako v Británii. Podobne ako Nigel Farage surovo oklamal svojich stúpencov pri brexite, Donald Trump urobí to isté v USA. Po voľbách neprídu žiadne riešenia, ale len násilie a ani to „sorry“, na ktoré sa Farage zmohol.

Peter Köhler, riaditeľ súkromného dopravcu Leo Express pre Európu
Donald Trump má rád východoeurópske ženy, dúfame teda, že bude mať rád i východoeurópskych podnikateľov. Čo sa týka investícií do infraštruktúry, ktoré avizoval, tie, samozrejme, vítame. Pokiaľ chce investovať do infraštruktúry či verejnej dopravy a zároveň ponechá podnikanie na súkromnom sektore.

Radim Jančura, majiteľ a šéf dopravnej spoločnosti RegioJet
Určite bude „veselo“. Nie som rusofil, ale prial by som si, aby to bol nový impulz pre lepšie vzťahy medzi Ruskom a Západom. Prial by som si, aby to i pre USA bol impulz, ako sa pohnúť dopredu, a aby nastala éra, ktorá sa nakoniec ukáže rovnako dobrá, ako bolo napríklad obdobie prezidentovania Ronalda Reagana.

Monika Orbánová, hovorkyňa Siemens Slovensko v zastúpení koncernu Siemens
Gratulujeme Donaldovi Trumpovi k zvoleniu za prezidenta. Sme presvedčení, že spoločnosť Siemens nájde mnoho oblastí, na ktorých sa zhodneme a budeme produktívne pracovať s novou americkou administratívou.

Pavol Krúpa, finančník a šéf Arca Capital
Mňa zvolenie Donalda Trumpa potešilo, pretože som vyhral stávku. Bol to môj favorit a očakával som, že zvíťazí. Na jeho zvolení sa odráža to, čo vidíme v Európe i v Českej republike. Ľudia už majú dosť štandardných politických strán a politikov, za ktorými je korupcia, intrigy a v konečnom dôsledku vždy zlé rozhodnutia. Ľudia si žiadajú politikov, ktorí niečo dokážu. Zároveň Trumpa v prieskumoch úplne podcenili. Podobne ako pri brexite to bol populistický hlas ľudí žijúcich v mestách, kde sa majú dobre. Tí, čo žijú mimo miest, ale majú úplne iný názor, lebo žijú iný život. Bežný Američan, ktorý je predstaviteľ amerického sna, dal svoj hlas Trumpovi. Médiá mu vyčítali mnoho vecí, ale za ním nič škandalózne nie je. Je síce excentrický a hovorí nahlas, ale za ním stojí tvrdá práca.

Martin Danko, riaditeľ vonkajších vzťahov finančnej skupiny Penta
Víťazstvo Donalda Trumpa je ďalším dôkazom prehlbujúcej sa priepasti medzi spoločensko-mediálnou elitou a názormi voličov. Zvíťazil hlas protestu a rebélie. Zarážajúce je, že takmer všetky prieskumy verejnej mienky sa mýlili a nepredpovedali víťazstvo Donalda Trumpa. Jeho neočakávané víťazstvo tak potvrdzuje, že nálady a rozhodnutia voličov sa stávajú čoraz menej predvídateľnými a čitateľnými.

Igor Rattaj, akcionár Tatry Mountain Resorts
Mne sa to páči. Vnímam to pozitívne. Nečakám od toho nič, v Amerike nežijem. V kampani sa síce povedali nejaké veci, ale je to iba jedna strana. Trump je biznismen a príde mi schopnejší než akýkoľvek politik.

Pozrite si, čo hovoria na nového amerického prezidenta ministri Ficovej vlády:

01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-03-04 14:30:00 - Feat.: - Title: Paušálne verzus skutočné výdavky. Čo sa kedy a komu viac oplatí? 05 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:00