Donald TrumpReuters
StoryEditor

Clintonová ich chcela potopiť. S prezidentom Trumpom sa tešia na veľké zisky

12.11.2016, 23:00
Autor:
emoemo
Ak Trump naplní svoje sľuby, viaceré odvetvia biznisu si môžu mädliť ruky.

Súkromné ​​väznice, farmaceutické firmy, stavbári, ťažiari a výrobcovia zbraní. Tí všetci si môžu po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentom mädliť ruky. Ak naplnia sľuby, ktoré predniesol počas kampane, mali by zo zmeny kurzu profitovať.

Súkromné väzenia

Akcie prevádzkovateľov súkromných amerických väzníc rýchlo rastú. Analytici totiž očakávajú, že Donald Trump zruší nariadenia ministerstva spravodlivosti z tohtoročného leta, podľa ktorého by sa mali prestať umiestňovať federálni trestanci do privátnych väzení. Zariadenia by mohli profitovať aj z Trumpových sľubov o masovej deportácii imigrantov, myslí si britský denník Guardian.

Výrobcovia liekov

Hillary Clintonová počas svojej kampane opakovane vinila farmaceutické firmy z "nemravného cenového vydierania" kvôli tomu, že skupujú staré lieky, čím umelo navyšujú dopyt a tlačia na rast ich ceny. Sľúbila, že ak bude zvolená, vezme si ich do parády.

Sľúbila, že tvrdo zakročí napríklad proti "najnenávidenejšiemu mužovi na svete", šéfovi jednej farmaceutickej spoločnosti Martinovi Shkrelimu, ktorý zdvihol cenu životzachraňujúceho lieku proti AIDS z 13,50 na 750 dolárov za tabletku. Zo zneužívania svojich zákazníkov Clintonová obvinila tiež firmu Mylan, ktorá šesťnásobne zdražela prostriedok EpiPen na liečbu alergií.

Akcie najväčšieho svetového výrobcu liekov Pfizer od oznámenia výsledkov prezidentských volieb vzrástli o desatinu. Odborový fond SPDR S&P Biotech poskočil o 10,4 percenta.

Akcie nemocníc naopak zasiahol Trumpov sľub, že zruší zákon o dostupnej starostlivosti, ktorý umožnil prístup k zdravotnej starostlivosti aj najchudobnejším Američanom a skôr nepoisteným ľuďom. Nemocnice by tak znovu mohli začať zápasiť s miliónmi nepoistených pacientov.

Ropa, plyn a uhlie

Trump sa zaručil, že Ameriku urobí energeticky nezávislou a zriadi ťažbu ropy a plynu na nových miestach v krajine. Akcie ropných a plynárenských firiem boli v stredu a vo štvrtok na Wall Street medzi najväčšími skokanmi.

Nový prezident tiež sľúbil, že si nechá predložiť od spoločnosti TransCanada novú ponuku na kanadsko-americký ropovod Keystone XL. Jeho vybudovanie Trumpov predchodca Barack Obama v roku 2015 odmietol.

Trump tiež sľúbil zariadiť, že Spojené štáty nebudú súčasťou parížskej dohody o klíme a že sa zastaví príliv "miliárd a miliárd a miliárd" do programov OSN na podporu klímy a vývoja čistej energie.

Stavbári a ťažiari

Nástupom Donalda Trumpa by mal odštartovať program masívnej výstavby infraštruktúry, ktorý by mal zabezpečiť opravu poškodených ciest a domov a tiež pomôcť vytvoriť pracovné miesta a zvýšiť výdavky. "Opravíme centrá našich miest a znovu postavíme diaľnice, mosty, tunely, letiská, školy a nemocnice," vyhlásil po svojom zvolení. Vyhliadka na obrie zákazky pomohla aj akciám, ktoré stavbárov zásobujú materiálom a strojmi.

Obrana

Trump sa zaviazal, že sa zvýšia americké výdavky na obranu. Plánuje donútiť ostatných členov NATO, aby urobili to isté. V opačnom prípade im pohrozil ukončením spojenectva. Z očakávania sľúbeného vývoja profitujú akcie zbrojárov a ďalších firiem podnikajúcich v obrannom priemysle.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:24