Reuters
StoryEditor

Miliardár šiel proti všetkým a pobúril Silicon Valley. Trumpov podporovateľ môže na výhre zarobiť

14.11.2016, 16:04
V technologickom centre sveta sa od neho začali kvôli podpore Donalda Trumpa odvracať významní investori.

Pred voľbami v USA zverejnila stovka profesionálov amerického technologického sveta list, v ktorom označila prípadnú výhru Trumpa za "katastrofu pre inovácie". Podobný postoj v pupku technologického sveta, Silicon Valley, prevládal. Veľkou výnimkou bol miliardár Peter Thiel, ktorý svojou oficiálnou podporou Trumpa išiel proti názoru svojich kolegov.

Thiel zbohatol najprv ako spoluzakladateľ a niekdajší šéf platobnej služby PayPal, neskôr sa preslávil ako prvý profesionálny investor, ktorý vložil peniaze do Facebooku, dodnes pôsobí v spoločnosti Palantir, ktorú tiež spoluzakladal. V Silicon Valley ho považujú za veľmi kontroverznú osobu a v období pred voľbami sa tam doslova stal nežiadúcou osobou.

​Donalda Trumpa podporil Thiel nielen slovne, ale aj finančne, keď mu na jeho kampaň prispel sumou 1,25 milióna dolárov. Ako jeden z mála z technologického biznisu, aspoň takto verejne. Thiel sa teraz môže všetkým úškrnom na svoju adresu smiať. "Jeho" kandidát zvíťazil a Thiel by z toho predsa len mohol ťažiť.

Niektorí z tých, čo sa od neho kvôli jeho podpore Trumpa odvrátili, by si k nemu mohli nájsť cestu späť. V rámci kampane totiž situácia dospela v niektorých prípadoch až tak ďaleko, že niektoré firmy v Silicon Valley odmietali investície, ktoré prichádzali od Thiela alebo jeho spolupracovníkov.

Miliardár a spoluzakladateľ spoločnosti Pay-Pal Peter Thiel podporuje Donalda Trampa už dlhšiu dobu. Slúži ako zástupca prezidentskej kampane pre San Francisco. "Volíme Trumpa, pretože si myslíme, že vedenie našej krajiny zlyhalo," vyhlásil počas jedného zo svojich prejavov.

Teraz, keď je po kampani a vyhrotená situácia by sa mala začať upokojovať, bude pre mnohých jednoduchšie peniaze spojené s Thielom prijať a namiesto politických postojov sa venovať tomu hlavnému: biznisu. To je napríklad aj prípad fondu Backstage Capital, ktorého šéfka Arlan Hamiltonová verejne odmietla pol milióna dolárov od investora s blízkymi väzbami na Thiela.

Kontroverzná osoba

Thiel by však mohol zo svojho spojenectva s novým šéfom Bieleho domu ťažiť aj inak. Jeho často kontroverzné postoje, ktoré sa možno dajú v niečom prirovnať k divokým vyhláseniam Donalda Trumpa, ho totiž sem-tam dostanú aj do problémov.

Jeho firma Palantir Technologies, ktorá je jedným z významných dodávateľov kyberanalytických nástrojov pre americkú vládu (a nielen ju), je totiž v súčasnosti pod paľbou kritiky. Americké ministerstvo práce ju žaluje za diskrimináciu ázijských uchádzačov o prácu. Podľa ministerstva firma v podstate rutinne vyraďovala uchádzačov ázijského pôvodu zo svojich výberových konaní.

Na druhú stranu, hoci je Peter Thiel veľmi aktívnym investorom v technologickej oblasti, je často k technologickým spoločnostiam kritický. Niekdajšiu službu pre výmenu hudobných súborov Napster označil za vtedy príliš narušiteľskú. V prenesenom zmysle slova sa "obul" napríklad do Twitteru, keď vyhlásil: "Chceli sme lietajúce autá a dostali sme 140 znakov". Thiel sa často tvári, že chce investovať do technológií, ktoré by mohli naozaj ľudstvo niekam posunúť.

Lenže často jeho investície s týmto postojom úplne neladia, čo je aj prípad jeho podielu vo Facebooku. Do toho v roku 2004 investoval pol milióna dolárov a získal za to zhruba desaťpercentný podiel vo firme, väčšinu z akcií však predal v roku 2012 po tom, čo Facebook vstúpil na burzu. Celkom predajom získal vyše miliardu dolárov. Malý podiel stále drží a naďalej je členom predstavenstva firmy.

Kritikou Thiel nešetril napríklad ani na adresu služby Uber, ktorá podľa neho často zachádza až príliš ďaleko. Uber označil za "eticky najkontroverznejšie podnikanie v celom Silicon Valley".

Na svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose to tento rok na jar okomentoval aj zakladateľ Uberu Travis Kalanick: "Viete, on je tiež veľkým investorom do nášho hlavného konkurenta. Ale to sa nejakým zázrakom v žiadnom z tých článkov, ktoré ho citovali, neobjavilo," vyhlásil počas diskusie. A hoci Thiel svoju poznámku o etike myslel aj s ohľadom na správanie niektorých manažérov Uberu (preverovali si novinárov, ktorí o nich písali nelichotivo), určite jeho podiel v službe Lyft vyzerá v tejto súvislosti trochu zvláštne.

Bojovník proti bulváru

Thiel, vyštudovaný právnik, sa počas svojej kariéry vydal na cestu boja s bulvárnym portálom Gawker, ktorý v roku 2007 o Thielovi prezradil, že je gay. Thiel sa rozhodol, že server za túto správu zničí a po dlhoročnom boji sa mu to v tomto roku podarilo. Nie síce priamo, ale ako sám prezradil, investoval celkom desať miliónov dolárov do rôznych súdnych sporov s vydavateľmi Gawkera. Tým hlavným, koho Thiel podporil, je slávny wrestler Hulk Hogan (občianskym menom Terry Bollea).

V jeho prípade Gawker zverejnil dôkazy o romániku s vydatou ženou. Hogan spor s portálom nakoniec vyhral, ​​ako odškodné mu priznal sumu 140 miliónov dolárov. Tá sa ukázala byť pre Gawker Media likvidačná, portál ukončil 22. augusta tohto roku svoju činnosť.

Paradoxom opäť je, že za svoju angažovanosť v boji schytal Thiel "od svojich" opäť kritiku. Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos odkázal Thielovi, že by si namiesto právnikov mal zaobstarať hrošiu kožu. A výkonná riaditeľka Facebooku Sheryll Sandbergová sa od neho dištancovala. Paradox v tom, že Facebook zarába práve na súkromí jeho používateľov bol v súvislosti s Thielovým bojom proti Gawkeru často spomínaný.

Filantrop

Pre mnohých však bol Thiel len veľkým a odvážnym bojovníkom za právo na súkromie. To je jedna z ďalších tvárí nemeckého rodáka a zarytého libertariána, ktorý odmieta štátnu reguláciu. Zároveň je však Thiel predstaviteľom slobodného myslenia, tak trochu paradoxne bojuje za slobodu slova a právo médií slobodne informovať, podporuje boj za práva menšín, je známym filantropom.

Thiel napríklad podporuje otvorený a bezpečný výskum umelej inteligencie OpenAI, investoval peniaze do výskumu proti starnutiu.

Úspešný a kontroverzný, to je niečo, čo Petra Thiela s nadchádzajúcim americkým prezidentom Donaldom Trumpom spája. Mohol by to byť práve Thiel, kto Trumpovi ukáže dôležitosť technologického sveta a nakoniec možno pomôže zmierniť ten strach z onej katastrofy pre inovácie, za ktorú Thielove domovské Silicon Valley doteraz Trumpa považovalo.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 03 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 04 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 05 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:22