Reuters
StoryEditor

India je ochromená. Zrušili najvyššie bankovky a počas nepokojov zahynuli desiatky ľudí

19.11.2016, 19:54
Autor:
mapmap
Najhodnotnejšie bankovky boli používané pri korupcii aj organizovanom zločine. Ich zrušenie vyvolalo veľké problémy v krajine.

Najľudnatejšiu krajinu sveta znervóznilo opatrenie vlády z minulého týždňa. V noci z utorka na stredu zneplatnila všetky indické bankovky v často používaných hodnotách 500 a 1000 rupií. Tie si kvôli ľahkému presunu vysokých súm obľúbil organizovaný zločin aj aktéri korupčných káuz. Opatrenie proti korupcii a čiernemu obchodu sa ale vláde vymklo z rúk a v posledných dňoch si vyžiadalo už niekoľko desiatok životov.

Prekvapenie, ktoré si pre väčšinu indickej spoločnosti prichystala vláda na čele s premiérom Narendrom Modim, odvysielala ako v anglickom znení, tak v hindčine indická národná televízia v utorok 8. novembra vo večerných hodinách.

S platnosťou od polnoci prestali podľa denníka Guardian v Indii na základe premiérovho ustanovenia platiť súčasné bankovky v hodnote 500 a 1000 rupií. Namiesto doteraz najhodnotnejšej bankovky krajina zaviedla bankovku s vytlačenou hodnotou 2000 rupií.

Premiér Narendra Modi, ktorý bol zvolený do funkcie v roku 2014, sa už na začiatku svojho pôsobenia v úrade nechal počuť, že sa zasadí o boj proti korupcii, praniu špinavých peňazí či únikom na daniach. Uviedol, že obchodníci na čiernom trhu v krajine, kde nelegálny obchod tvorí podľa odhadov až 20 percent HDP, vďaka zneplatneniu bankoviek nebudú môcť presúvať doteraz zarobené veľké obnosy peňazí, pretože sa z bankoviek vyššou hodnotou stanú bezcenné papiere.

Indovia čakajú v nekonečných radoch
V utorok potom, čo oznámil stiahnutie bankoviek z obehu, upozornil, že ľudia nemusia hneď na druhý deň bežať do banky, pretože na výmenu bankoviek alebo uloženie peňazí na účty budú mať ešte ďalších 50 dní. Výnimku z nariadenia mali nemocnice, kde sa dalo bankovkami platiť aj po ich zneplatnení.

Napriek jeho uisťovaniu vyvolalo vyhlásenie v indickej spoločnosti zmätok. Ľudia podľa svedectva z miesta ešte v sobotu večer stáli v nekonečných radoch pred bankami, poštami a bankomatmi, aby sa dostali k svojim úsporám, alebo aby si peniaze uložené doma nechali vymeniť za platné bankovky, medzi ktoré sa počíta aj nová bankovka s hodnotou 2000 rupií. Počas prvých šiestich dní tejto indickej menovej krízy bolo podľa indickej televízie NDTV uložených na bankové účty približne 45 miliárd dolárov. 

Aj napriek tomu, že banky zostávajú otvorené cez víkendy, je zásobovanie novými bankovkami nedostačujúce. Preto boli v krajine nastavené limity pre výmenu a vydávanie bankoviek - denne je na osobu zameniteľných len 4500 indických rupií (približne 62 eur).

Nafarbené ukazováky a desiatky mŕtvych
Vo vybraných metropolitných mestách navyše pobočky začali nanášať klientom na ukazováky pravej ruky nezmazateľný atrament, aby označili klientov, ktorých už obslúžili. K tomuto postupu sa uchýlila štátom vlastnená banka SBI (Štátna indická banka), uviedol web denníka Indian Express.

Väčšina Indov je stále závislá na platbách v hotovosti. Táto náhla zmena sa však najviac dotkla poľnohospodárov a ľudí žijúcich vo vidieckych oblastiach, ktorí sa následne proti vládnemu rozhodnutiu začali búriť. Prišla totiž v najmenej vhodnej dobe, kedy v Indii prebieha jesenný zber a zároveň sa poľnohospodári pripravujú na nové zasiatie.

Vypätú situáciu ešte viac vyostrila informácia od opozičného politika Randípa Surjewalu, ktorý pre televíziu NDTV uviedol, že si zmätky vyžiadali už 55 mŕtvych, v sobotu popoludní potom číslo na svojom twitterovom účte ešte zvýšil. Patria medzi nich ľudia, ktorí zomreli počas čakania v radoch pred bankami, poštami a bankomatmi.

Jednou z nepriamych obetí opatrení je aj päťdesiatpäťročná farmárka, ktorá spáchala samovraždu, pretože si myslela, že sa v dôsledku zneplatnenia bankoviek ocitla na mizine. Minulý mesiac totiž predala pozemok v hodnote 5,5 milióna rupií a platba jej bola vyplatená práve v bankovkách s hodnotou 500 a 1000 rupií. Pritom plánovala, že získané peniaze minie za nákup nového pozemku a liečbu svojho manžela, citovala agentúra AFP policajného hovorcu.

Populistické rozhodnutie
Surjewala požaduje, aby sa Modi pozostalým ospravedlnil a aby im vláda zaplatila adekvátnu kompenzáciu. Modiho rozhodnutie považuje za nedomyslené do dôsledkov. Podľa premiéra malo opatrenie stmeliť národ, jeho efekt je však podľa Surjewalu úplne opačný. "Bolo to len populistické rozhodnutie, aby si vydobyl postavenie. Najskôr rozhodne, premýšľa neskôr a nepočúva nikoho," zhodnotil Modiho rozhodnutie.

Opozícia zároveň požaduje, aby štát opäť povolil opätovné používanie starých bankoviek. Bola spísaná aj petícia na najvyšší súd, ten ale odmieta zasahovať do vládneho rozhodnutia a vraj nebude narušovať finančnú politiku vlády. Hoci avizoval, že sa pokúsi zmierniť chaos v krajine, nespresnil, akými prostriedkami to má v pláne docieliť.

Paradoxné je, že indický premiér nariadením bojuje aj proti korupcii, avšak jeho politická strana BJP (Bharatíja Džanata Party, teda Indická ľudová strana) je podľa webu denníka Guardian preslávená akceptovaním úplatkov.

Za svoje rozhodnutie zožal kritiku aj od profesora medzinárodnej vzťahov Harsha Panta z londýnskej King's College, ktorý na Modiho adresu pre The New York Times uviedol: "Budúci rok sa budú konať voľby v jednom z najviac obývaných indických štátov, v Uttarpradéši, takže Modi vycítil , že musí niečo urobiť, aby sa politicky viac zviditeľnil."

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:35