StoryEditor

S Enelom chcú rokovať o týždeň dlhšie

01.11.2004, 23:00
Príprava predaja 66 percent akcií Slovenských elektrární cez víkend predsa len pokročila.

Príprava predaja 66 percent akcií Slovenských elektrární cez víkend predsa len pokročila. Podľa informácie ministra hospodárstva Pavla Ruska, ktorú poskytol HN včera podvečer, nastal v rokovaní medzi zástupcami štátu a talianskej spoločnosti Enel posun. "Nie však taký, ako by sme si želali. Budem žiadať vládu, aby posunula mandát pre rokovanie s Enelom o týždeň," spresnil minister.

Konečne silný tím
Predstaviteľ privatizačného poradcu -- spoločnosti PricewaterhouseCoopers Peter Mitka, chce o pokroku v rokovaniach informovať dnes. Včera iba oznámil, že sú odhodlaní rokovať do polnoci. V piatok mal nastúpiť na rokovanie z talianskej strany silný tím, zložený z ľudí s rozhodovacími právomocami. Pre HN to povedal zdroj blízky privatizácii. Najvyššie vedenie Enelu bolo takmer celý október zaneprázdnené predajom podielu talianskeho štátu na zahraničných trhoch. Presne pred týždňom minister Rusko zvestoval iba minimálny pokrok v rokovaní o podobe transakčnej dokumentácie. Hoci už rokovali dva týždne. Mitka vo štvrtok naznačil, že sa bude rokovať aj počas predĺženého víkendu.

Slovenský štát chce vplyv...
Jedno z problematických miest transakčnej dokumentácie je aj Akcionárska zmluva medzi štátom a Enelom. Slovenský štát si chce zachovať kontrolné funkcie v sprivatizovaných Slovenských elektrárňach prostredníctvom dozornej rady, kde chce mať väčšinu. Deklaroval to opakovane minister Rusko. "Nie je kľúčová otázka, koľko členov v dozornej rade bude menovať štát, ale aké kvórum pre aký typ rozhodnutí bude dohodnutý v Akcionárskej zmluve," informoval HN zdroj blízky transakcii. Slovenská strana sa usiluje, aby z pozície akcionára cez dozornú radu mohla presadzovať napríklad požiadavku udržať výrobné kapacity Slovenských elektrární. Nepôjde len o problém bohunickej elektrárne V1, ale aj náhradu viacerých konvenčných elektrární, ktoré po roku 2006 nebudú spĺňať ekologické limity. Štát je tiež odhodlaný ustrážiť toky peňazí medzi elektrárňami a firmami spriaznenými s investorom, aby sa zabránilo praktikám, aké rezort hospodárstva riešil na začiatku roka v SPP, pri platbách za poradenstvo.

...a taliansky tiež
V súvislosti s predajom štátneho podielu v Eneli predstavenstvo tejto firmy oznámilo, že doplnilo stanovy o zvláštne práva štátu, ktoré si bude uplatňovať prostredníctvom zlatej akcie. Enel to zverejnil na svojej internetovej stránke. Privatizáciu Slovenských elektrární firmou, ktorú ovláda štát, v minulosti kritizovali KDH a SMK.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:23