Pri cestovnom poistení platí: čím viac kratších výletov počas roka urobíte, o to výhodnejšie je celoročné poistenie oproti krátkodobému. „Celoročné poistenie sa oplatí, ak počas roka chodievate na kratšie výlety do zahraničia alebo idete ako rodina aspoň na jednu 10-dňovú a dlhšiu dovolenku“. Celoročné poistenie je praktické – nemôže sa stať, že si ho zabudnete uzavrieť - poistné sa automaticky strháva z účtu a poistenie možno vypovedať kedykoľvek bez udania dôvodu zvyčajne s mesačnou výpovednou lehotou a bez akýchkoľvek poplatkov.Reuters
StoryEditor

Zložitejšie nakupovanie, či dlhšie rady. Visa varuje pred novými európskymi pravidlami

24.11.2016, 09:50
Autor:
rdurdu
Európsky orgán pre bankovníctvo navrhuje zmeny v online nakupovaní.

Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) plánuje implementovať "silnú zákaznícku autentifikáciu" (strong customer autentification). V plánoch sa spomína prístup "jedno pravidlo pre všetkých", pričom každá online transakcia so sumou vyššou ako 10 eur bude vyžadovať ďalšie kroky pri pokladni, uvádza tlačová správa spoločnosti Visa.

Pôjde napríklad o zadanie hesla a iných kódov, prípadne o použitie čítačky karty. Spoločnosť Visa si zadala prieskum v piatich krajinách Európy a varuje pred jeho dopadmi. Spoločnosť uvádza, že zmeny vážne narušia online nakupovanie a pre spotrebiteľov budú nepohodlné.

Koniec expresných pokladní 

Návrh by zrušil expresné online pokladne. Obmedzené by boli platby jedným klikom a tiež platby v rámci aplikácií, v ktorých majú spotrebitelia už uložené karty. Visa uvádza, že by bola ovplyvnená polovica online obchodu v Európe. Taktiež online nákup mimo Európy by bol zredukovaný. Spoločnosť odhadla, že transakcie vo výške šiestich miliárd eur budú ovplyvnené.

Spotrebiteľom, ktorí používajú karty na platbu parkovného, či mýta, by návrh predĺžil čakacie rady. Riaditeľ spoločnosti Visa pre SR a ČR Gajdoš uviedol, že "Nové návrhy sú hrozbou vážneho narušenia spôsobu, akým všetci teraz nakupujeme on-line. Plány prinesú rad komplikácií a nepríjemností, vrátane viac zamietnutých transakcií, dlhší a komplikovanejší zážitok pri platení, s malým, alebo žiadnym, prínosom pre spotrebiteľa."

Absencia dôkazov

Dodáva, že podporuje bezpečnostné opatrenia, ale pravidlo "jedno pre všetkých" skomplikuje online nakupovanie kedykoľvek, kdekoľvek a na akomkoľvek zariadení. Spomína, že možnosti obchodov predávať tovary a služby budú poškodené.

EBA zverejní navrhované štandardy 12. januára 2017. Gajdoš tvrdí, že neexistujú dôkazy, že nové štandardy obmedzia podvody. Dodáva, že miera podvodov na kartách Visa je nízka, pohybuje sa na úrovni 5 centov z každých minutých 100 eur. "Spotrebitelia sú voči podvodom i tak chránení, riziko na seba preberajú obchodníci a banky," dodáva Gajdoš.

01 - Modified: 2024-04-05 12:39:34 - Feat.: - Title: Ráž navštívil stavbu kontroverznej križovatky. Poliaci dobiehajú sklz, ďalšie veľké obmedzenia prídu už v lete 02 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovákov pobláznil nový čínsky e-shop. Vo svete však čelí obvineniam z podpory otrockej práce 03 - Modified: 2024-01-26 14:00:02 - Feat.: - Title: Zisk koncernu Visa prekonal očakávania trhu, vyhliadky na ďalšie obdobie však sklamali 04 - Modified: 2024-01-19 13:08:14 - Feat.: - Title: Instagram začne ponocujúcim tínedžerom ukazovať, aby odložili mobil a išli spať. Funkciu nebude možné nijako vypnúť 05 - Modified: 2024-01-17 13:14:34 - Feat.: - Title: Slovenským e-shopom rastú objednávky aj obraty, koniec roka bol silný
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:50