Reuters
StoryEditor

Stupne európskej integrácie

27.11.2016, 23:00

Ekonomická a politická integrácia EÚ má rôzne formy a stupne spolupráce, ktoré sa od seba odlišujú. Za prvý stupeň integrácie môžeme považovať zónu voľného obchodu, ktorá je najjednoduchšou formou ekonomickej integrácie. V praxi to funguje znížením alebo zrušením cla medzi jednotlivými krajinami, čím sa podporí obchodovanie. Tovary sú v takzvanej zóne voľného obehu. Príkladom je okrem EÚ aj ASEAN, NAFTA, CEFTA a mnoho ďalších.


Keď sa krajiny nedohodnú iba na obmedzení obchodných bariér, ale aj na spoločnom colnom sadzobníku, môžeme hovoriť o colnej únii. Zároveň majú aj rovnakú colnú politiku voči tretím krajinám. Clá za tovar z tretej krajiny sa platia iba pri prvom prechode cez hranice EÚ, potom sa môže voľne pohybovať bez poplatkov a kontrol. Ďalším, oveľa vyšším stupňom európskej integrácie je spoločný voľný trh. Je to oblasť bez vnútorných hraníc bez cla, so spoločným colným sadzobníkom voči tretín krajinám, kde existuje voľný pohyb tovaru, služieb, práce a kapitálu. Okrem iného sa tu tiež zabezpečujú rovnaké podmienky pre podnikateľov cez spoločnú reguláciu niektorých politík. Patrí tu napríklad zákaz nekalej súťaže, rovnaké daňové sadzby, technické a bezpečnostné normy, poľnohospodárske dotácie a mnoho iných.


Hospodárska a menová únia je ďalším stupňom, kde už existuje úzka koordinácia hospodárskych politík členských štátov a jednotná rozpočtová, menová a devízová politika. Štáty sú zapojené do jednotného vnútorného trhu a časť svojich kompetencií prenášajú na nadnárodné inštitúcie. Najvyšším stupňom integrácie krajín je však únia politická, čo je úplné spojenie ekonomickej a politickej integrácie, kedy štáty splynú v nový celok. Hlavným cieľom je zlúčenie rozhodovacích procesov do niekoľkých spoločných orgánov. Súčasťou je spoločná hospodárska politika, občianstvo, právny poriadok, spoločná mena či súdny systém.

01 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 02 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví 03 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu? 04 - Modified: 2024-04-03 11:27:50 - Feat.: - Title: Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií 05 - Modified: 2024-04-02 06:09:13 - Feat.: - Title: Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri hraniciach s Európskou úniou a Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 15:39