Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
10.09.2021, 00:00

Cesta ako sa dostať von z krízy. Jedno družstvo potiahlo celé Slovensko

Naši pestovatelia dokážu vyprodukovať niektoré plodiny aj nad rámec domácej spotreby. Drvivá väčšina však zaostáva napriek tomu, že majú veľký potenciál.

Cesta ako sa dostať von z krízy. Jedno družstvo potiahlo celé Slovensko
Zdroj: Dreamstime

Poľnohospodári na celom Slovensku dlhé roky hľadajú spôsob ako dosiahnuť vyššiu sebestačnosť pri pestovaní zeleniny. Veľmi sa im to však nedarí, lebo ich produkcia už tretí rok klesá a nedosahuje ani 50 percent. V negatívnom trende sa však nájdu aj výnimky.

Produkcia cibule sa od roku 2017 podľa situačnej a výhľadovej správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva zvýšila až o takmer 180 percent na viac ako 39-tisíc ton ročne.

Tomuto rastu pomohlo najmä družstvo pestovateľov Zeleninárska, ktoré za posledných päť rokov zdvojnásobilo jej výmeru až na 680 hektárov. Tento rok plánuje vypestovať až 35-tisíc ton cibule, čo tvorí drvivú väčšinu slovenskej produkcie. „Vďaka úrodnej pôde, dostatku závlahovej vody, dlhoročným skúsenostiam a cieleným investíciám do technológií dnes dosahujeme v regióne nadpriemernú kvalitu a úrodu,“ hodnotí predseda predstavenstva spoločnosti Juraj Mačaj.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.