TASR
StoryEditor

Babiš chce žalovať EÚ. Jeho ministerstvo sa bojí daňových únikov

15.12.2016, 14:14
Autor:
rdurduČTKČTK
Český rezort financií už ráta možnosťou, že podanie žaloby vyvolá negatívne reakcie EK i štátov.

České ministerstvo financií (MF), ktorému šéfuje Andrej Babiš, chce zažalovať EÚ kvôli zmenám v denaturácii liehu. Podľa úradu môžu zmeny viesť okrem iného k daňovým únikom. Vyplýva to z materiálu, ktorý v pondelok prerokuje vláda. ČTK má dokument k dispozícii.

EÚ chce od augusta 2017 zaviesť pre krajiny únie spoločnú zmes pre denaturáciu liehu kvôli oslobodeniu od spotrebnej dane. Smernica z tohtoročného októbra bola navyše podľa MF prijatá v rozpore s procedúrami EÚ. Ministerstvo tak chce, aby súd rozhodol o neplatnosti zmien a zároveň odložil jeho platnosť do rozhodnutia Súdneho dvora EÚ.

Denaturácia liehu proces, pri ktorom sa doň pridávajú rôzne prímesy, aby sa zabránilo jeho pitiu. Takto upravený lieh sa potom používa v priemysle. 

Eurodenaturant

Komisia EÚ v nariadení z októbra zaviedla s platnosťou od augusta 2017 novú spoločnú denaturačnú zmes pre všeobecnú denaturáciu liehu na účely oslobodenia od spotrebnej dane (tzv. Eurodenaturant). Zároveň sa týmto krokom rušia národné denaturačné zmesi jednotlivých členských štátov.

Zmes je však podľa ministerstva s odvolaním na expertné stanoviská slabá a ľahko odstrániteľná, čo by mohlo viesť k daňovým únikom. Denaturáciou sa lieh znehodnotí na použitie pri výrobe liehovín, pričom všeobecne denaturovaný lieh je oslobodený od spotrebnej dane.

Drahšia novinka

"Pri senzorickej skúške neboli užívatelia schopní medzi bežnými alkoholickými nápojmi detekovať lieh s prídavkom eurodenaturantu. Je teda zrejmé, že prítomnosť eurodenaturantu v nízkej koncentrácii bežný spotrebiteľ v bežnej liehovine nerozpozná. Z tohto dôvodu nemusí nevyhnutne dochádzať k odstraňovaniu všetkých denaturačných zložiek, čo zjednodušuje možnosť zneužitia ," uvádza okrem iného materiál.

Novú zložku testovala Colné technické laboratórium Generálneho riaditeľstva ciel. Materiál ďalej upozorňuje, že cena novej zložky je proti dnes používanej trikrát až štyrikrát drahšia.

Negatívne reakcie štátov

Materiál ďalej uvádza, že podľa názoru MF bolo nariadenie prijaté v rozpore s procedurálnym postupom podľa pravidiel stanovených v smernici EÚ o harmonizácii štruktúr spotrebných daní z alkoholu a alkoholických nápojov. MF pritom svoj názor konzultovalo so Stálym zastúpením ČR pri EÚ v Bruseli a Kanceláriou vládneho splnomocnenca pre zastupovanie ČR pred Súdnym dvorom EÚ.

MF v dokumente zároveň priznáva, že podanie žaloby pravdepodobne vyvolá negatívne reakcie voči Českej republike zo strany Európskej komisie aj niektorých členských štátov, ktoré hlasovali za zmenu. "Vykonávacie nariadenie bolo už formálne kvalifikovanou väčšinou schválené a je možné, že niektoré krajiny už začali praktické kroky potrebné pre prechod na eurodenaturant. Tieto reakcie možno čiastočne eliminovať transparentnou komunikáciou postoja ČR smerom k ostatným členským štátom aj Európskej komisii," uvádza materiál.

Andrej Babiš je majiteľ holdingu Agrofert, pod ktorý patrí aj vydavateľstvo MAFRA, ktoré vydáva Hospodárske noviny.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:56