StoryEditor

Fico ostro odmietol útoky SaS a bratislavskej kaviarne. Zastáva sa nášho baníctva

17.12.2016, 12:10
Autor:
TASRTASR
Podľa premiéra si Slovenské elektrárne neplnia záväzky voči Hornonitrianskym baniam Prievidza.

Slovenské elektrárne si neplnia záväzky, ktoré majú voči Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) v súvislosti s výrobou elektrickej energie z uhlia. V priestoroch Bane Nováky to dnes vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico, ktorý tak reagoval na obvinenia SaS ohľadom chýbajúcich povolení na prevádzku tretieho bloku elektrárne v Novákoch (ENO3), kde HBP v súčasnosti vykonávajú prevádzkový pokus. SaS v tejto súvislosti podala v piatok (16.12.) na Generálnu prokuratúru SR aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Chcem veľmi ostro odmietnuť útoky politickej strany SaS a bratislavskej kaviarne na hutníctvo a baníctvo. Zachytili sme výrazy, že výroba ocele v Košiciach by mala byť zastavená a v prípade baníctva sú tieto vyhlásenia podložené konkrétnymi krokmi," uviedol ďalej Fico. SaS podľa neho ostro atakuje výrobu elektrickej energie v nováckej elektrárni z tretieho bloku, ktorý však musel byť naštartovaný, pretože Slovenské elektrárne (SE) si neplnili záväzky, ktoré majú voči Hornonitrianskym baniam.

Všetko v súlade so zákonom
"Vôbec tu nejde o žiadnu otázku, či nejaké povolenie bolo alebo nebolo. Výroba elektrickej energie v treťom bloku je v súlade so zákonom, je na základe dohody medzi Hornonitrianskymi baňami a Slovenskými elektrárňami a je jednoducho nevyhnutná, ak sa má zabezpečiť a zachovať zamestnanosť v tomto obrovskom podniku," zdôraznil.

Premiér ďalej podčiarkol, že bude trvať na zachovaní tradície baníctva na hornej Nitre, na ktorú je naviazaných asi 4200 pracovných miest. "Je úplne evidentné, že ľuďom z kancelárií a kaviarní v Bratislave je úplne jedno, či tú robotu budú alebo nebudú mať," tvrdí s tým, že predstavitelia SaS by najradšej s vysokou pravdepodobnosťou bane a oceliarne v Košiciach zatvorili. Vyhlásenia SaS na hutníctvo a baníctvo podľa svojich slov vníma ako cielené politické útoky.

Generálny riaditeľ HBP Peter Čičmanec potvrdil, že problémy v prvom a druhom bloku ENO viedli HBP k dohode so SE, že na treťom bloku, ktorý bol odstavený k 1. januáru 2016, urobia bane prevádzkový pokus.

"Bol preto spracovaný projekt, tento projekt je na štyri mesiace. Cieľom tejto skúšky a projektu je nájsť podmienky spaľovania v tomto bloku, aby plnil emisie, jednak oxidov síry a takisto aj oxidov dusíka a vytvoriť náhradnú prevádzkovú jednotku v prípade výpadku blokov jedna a dva," konkretizoval.

Čičmanec ďalej zdôraznil, že všetko je v súlade s legislatívou a podľa všetkých pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať. V súvislosti s vyhlásením, že HBP nemá licenciu na výrobu elektrickej energie uviedol, že tretí blok majú poskytnutý len na prevádzkovú skúšku, aby plnil emisné limity. Ako ďalej vysvetlil Čičmanec, bane v súvislosti s tým, že SE od nich nebrali dostatok uhlia, obmedzovali na jednotlivých pracoviskách ťažbu, čím bola podľa neho ohrozená plynulosť a bezpečnosť prevádzky.

Kritika SaS
Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci prevádzky tretieho bloku uhoľnej elektrárne v Novákoch (ENO3) sa rozhodli poslanci zo SaS podať "vzhľadom na hospodárske škody, ako aj negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie, ktoré so sebou podľa nich spaľovanie uhlia v tomto bloku prináša".

Podľa liberálov sa bez potrebných osvedčení zrejme realizuje aj samotné podnikanie Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) v oblasti výroby a predaja elektriny. Ešte uplynulý týždeň na tlačovej besede upozornili na to, že ENO3 je bez povolenia na prevádzku.

Poslanci SaS Jana Kiššová, Anna Zemanová a Karol Galek súčasne vyzvali ministra životného prostredia, ministra hospodárstva, predstaviteľov SE aj HBP, aby prevádzku na treťom bloku uhoľnej elektrárne v Novákoch v záujme ochrany zdravia a peňaženiek ľudí, ako aj životného prostredia okamžite zastavili.

Michal Šarišský zo SE informoval, že na testovanie odsírovacieho zariadenia boli vydané aj príslušné povolenia štátnych orgánov. Tzv. prevádzkový pokus na ENO3 sa podľa riaditeľa inšpektorátu životného prostredia Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Zdenka Gregora začal 7. novembra a mal by trvať do konca tohto roku, oznámenie o jeho uskutočnení elektrárne dodali Inšpektorátu životného prostredia v Banskej Bystrici a Okresnému úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie v Prievidzi 27. novembra.

Fico avizoval, že sa v pondelok 19. decembra stretne v Bratislave s vedením HBP a ďalšími relevantnými inštitúciami, vrátane nového vedenia SE. "Chceme uzatvoriť problém do konca týždňa tak, aby boli opäť nastavené všetky podmienky pre prácu ľudí, ťažbu a výrobu elektrickej energie v roku 2017," uzavrel.

Sulíkovci bane zatvárať nechcú
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) Hornonitrianske bane Prievidza zatvárať nechce. Je to súkromná firma, ktorá by mala fungovať ako každý iný súkromný podnikateľ, teda na trhovom princípe a ak si nájdu svojich odberateľov, tak nech ťažia ďalej. V reakcii na dnešné vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica o tom, že by SaS pravdepodobne najradšej zatvorili bane, to pre TASR uviedol poslanec Národnej rady SR za SaS Karol Galek.

"Bane nech prevádzkujú (HBP, pozn. TASR) na vlastné náklady, uhlie, ktoré vyťažia, nech predajú na trhu. A z toho, čo utŕžia, zaplatia mzdy, náklady a ak niečo ostane, tak to bude ich zisk. V súčasnosti to však takto nefunguje a táto súkromná firma má v mene zamestnanosti v hornonitrianskom regióne štedrú dotáciu od všetkých občanov Slovenska," uviedol ďalej v reakcii Galek. Prevádzku baní ako i mzdy baníkov podľa neho platia všetci občania. "Dokonca vďaka nám všetkým majú každoročne zisk, z ktorého časť sa údajne namiesto zdaňovania balí do alobalu. Žiadne riziko a 57-% hrubá marža," tvrdí.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:37