StoryEditor

Kažimír pre HN: Ak bude podpora, vrátim licencie

Svojím spôsobom mi je za licenciami ľúto, hovorí v rozhovore pre HN minister financií Peter Kažimír.

Daňové licencie boli odpoveďou na konkrétnu situáciu v období, keď sme mali 60 percent firiem, ktoré platili na daniach nulu. Chcem sa poďakovať koaličným partnerom, že ma nenútili, aby som zrušenie tohto nástroja predkladal ja, vysvetľuje minister financií Peter Kažimír.

Ste ministrom financií už druhej vlády. V tej súčasnej je to o kompromisoch s jednotlivými politickými stranami. Baví vás ministrovanie v trojkoalícii?
Otázka, či ma to baví, nie je namieste. Keďže som tu, znamená to, že som prijal ponuku pokračovať. No moja súčasná pozícia je naozaj iná. Zrejme vás prekvapím tým, že je to pre mňa ľahšie.

V čom?
V tom, že v jednofarebnej vláde boli celá architektúra a výber jednotlivých nástrojov de facto na mne. Dnes je moja pozícia trocha odlišná. Vnímam ju ako byť šéfkuchárom kuchyne, ktorého až tak nevidieť. Zostavuje jedálny lístok, ale nie je vedúcim reštaurácie a nerozhoduje s definitívnou platnosťou, aké nástroje sa použijú. Je to už o politike. O spolužití ľavého a pravého sveta.

Ocitli ste sa však v situácii, keď ste museli rušiť daňové licencie, ktoré ste počas predchádzajúcej vlády zavádzali…
Technicky som so zrušením daňových licencií neprišiel ja. Musím sa poďakovať koaličným kolegom, že ma nenútili, aby som zmenu zákona aj predkladal. Ak ste si všimli, daňové licencie boli zrušené poslaneckým návrhom. Bolo to od nich voči mne veľmi galantné. Ak by v budúcnosti nastal súhlas koaličnej väčšiny so znovuzavedením licencií, rád s tým opäť prídem. Neľutujem zavedenie daňových licencií. Boli odpoveďou na konkrétnu situáciu v období, keď sme dokázateľne mali 60 percent firiem, ktoré platili na daniach nulu. Po zavedení licencií sa toto ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:52