Vyše 15 rokov plánovania, niekoľko vysídlených obcí, stovky robotníkov a tisíce dní práce. Tieto ingrediencie zoberte, zamiešajte a… dostanete najväčšiu frašku v postkomunistických nemeckých dejinách. Volá letisko Berlin Brandenburg. Nový vzdušný prístav mal odľahčiť súčasný Tegel a Schonefeld, ktoré sú dlhodobo na hranici svojich kapacít. S jeho výstavbou začala spolková vláda v roku 2006 a podľa pôvodných plánov mal byť Brandenburg v prevádzke o štyri roky. Vskutku ambiciózny plán na megastavbu s dvomi štvorkilometrovými dráhami. Ale Nemci sú predsa povestní dôslednosťou a časovým puntičkárstvom. Avšak pri letisku s medzinárodnou skratkou “BER” to neplatí. Pôvodný termín otvorenia sa najprv posunul na rok 2012. Letisko však nezvládlo pri teste s vyše 10-tisíc fingovanými pasažiermi niektoré bezpečnostné testy, najmä tie, ktoré sa týkali požiarnej ochrany. Termín teda stanovili na rok 2013. A potom o rok neskôr. Dnes sa píše rok 2016. Ubehlo presne 5 zím a liet od pôvodného termínu a cez Brandenburg sa stále do metropoly Nemecka nedostanete. Účet za meškanie je pritom hrozivý - päťnásobné navýšenie rozpočtu oproti plánu, čo znamená rovných päť miliárd eur. Projekt Brandenburg je považovaný za najväčšie zlyhanie bývalého starostu Berlína Klausa Wowereita - ktorý nakoniec v roku 2014 práve kvôli nemu odstúpil.Flickr/byteschieber
StoryEditor

Kam sa podela nemecká precíznosť? Berlínske megaletisko sa dokončenia nedočká ani na budúci rok

29.12.2016, 10:20
Autor:
Jan BrožJan Brož
Nové berlínske letisko sa stáva nočnou morou Nemcov.

Pôvodne mali lietadlá z nového obrieho letiska Berlin Brandenburg štartovať už pred piatimi rokmi. Podľa najnovších odhadov však stavba, ktorá sa mnohonásobne predražila, nebude dokončená skôr ako za rok a pol.

Pozrite si, ako výstavbu letiska zachytil Google

Najprv to bolo smutné, potom vtipné a teraz už je to len rutinné. Správy o posunutí termínu sprevádzkovania vznikajúceho berlínskeho letiska Berlin Brandenburg (BER) sú už tak časté, že bežní Berlínčania s dokončením prakticky už ani nepočítajú.

Rok 2018

"Plán je, že stavebné práce skončia v roku 2016 a prevádzka by mohla začať niekedy v novembri, decembri 2017," povedal MF DNES pred rokom berlínsky starosta Michael Müller. Tento "ambiciózny cieľ" sa však podľa informácií nemeckého denníka Bild tiež nepodarí dodržať a dopravný uzol začne fungovať najskôr v roku 2018.

Spoločnosť, ktorá za stavbu letiska zodpovedá, odmietla možný termín dokončenia komentovať. "Vyjadríme sa v januári," citoval denník Die Welt hovorcu firmy. Už skôr sa však niektorí politici vyjadrili, že dokončenie v budúcom roku nepovažujú vzhľadom na postup prác za reálne.

Cena v priamom prenose 

Letisko už pritom bolo prakticky hotové a prebiehali aj testy ostrej prevádzky. Potom však vyšli najavo problémy s protipožiarnymi opatreniami, po ktorých nasledovali ďalšie a ďalšie technické komplikácie. Objavujú sa dokonca úvahy celú stavbu zbúrať a postaviť znova.

Podľa odhadov je BER siedme najdrahšie letisko sveta. Vznikla dokonca internetová stránka, ktorá rast nákladov ukazuje v priamom prenose. Momentálne sú na úrovni 5,03 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-04-25 12:25:06 - Feat.: - Title: Nemecká opozícia navrhne v Bundestagu zrušenie zákazu spaľovacích motorov 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-25 07:45:06 - Feat.: - Title: J&T Real Estate dobýja ďalší zahraničný trh. Do centra Berlína mieri s novým projektom, byty nebude predávať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:29