zváraniePeter Mayer
StoryEditor

Fíni spôsobili rozruch na Slovensku. Ostali len zapečatené dvere a ľudia bez práce

11.01.2017, 23:00
Približne 240 zamestnancov strojárskej firmy čaká doma. Továreň je zapečatená.

Konkurz. To je osud strojárskej firmy Ojala Slovakia Kriváň fínskej skupiny Ojala-Yhtymä, ktorá v polovici decembra náhle zatvorila svoju fabriku s približne 240 zamestnancami v Kriváni.

Fínska centrála Ojala Group zo Sievi vtedy svojim dodávateľom a odberateľom náhle zo dňa na deň oznámila, že s produkciou na Slovensku už nepočíta a v piatok 16. decembra definitívne zatvorí i sklady hotových výrobkov v Kriváni. Napokon zhasínajú i posledné nádeje na opätovný rozbeh produkcie. Firma Ojala Slovakia Kriváň sa posiela do konkurzu.

„Okresný súd Banská Bystrica začína konkurzné konanie voči dlžníkovi Ojala Slovakia,“ konštatuje sa v súdnom rozhodnutí. Zdroj HN zvnútra spoločnosti tvrdí, že všetci zamestnanci firmy sedeli doma už týždeň pred Vianocami. Aktuálne sa snažia čerpať dovolenky a náhradné voľno za odpracované nadčasy.

Výpovede totiž zatiaľ od zamestnávateľa, ktorý odstavil a zapečatil celú továreň v Kriváni, nedostali. Informáciu potvrdzujú i úrady.

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny k utorku 10. januára 2017 neeviduje nahlásené hromadné prepúšťanie,“ vraví Jana Lukáčová, šéfka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Osud vyše dvoch stoviek pracovníkov Ojala Slovakia je tak neistý. O tom, či rozšíria rady nezamestnaných, sa rozhodne až v konkurze na majetok firmy. Generálny riaditeľ skupiny Ojala-Yhtymä z fínskeho Oulu Teijo Hildén na otázky HN neodpovedal.


Rokovania neúspešné, východiskom konkurz
Z informácií HN pritom vyplývalo, že o fínsku fabriku na Podpoľaní sa zaujímal nový investor z Česka, ktorý by mohol v obci udržať pracovné miesta. Starosta Kriváňa Imrich Paľko informácie však o najbližšom smerovaní fabriky nemá.

„Na úrad volajú dodávatelia aj odberatelia. Pýtajú sa, čo sa stalo. Viem, že majitelia tri mesiace rokovali s jedným záujemcom, ale zrejme sa nedohodli. Situáciu sa preto rozhodli riešiť takýmto spôsobom – konkurzom,“ hovorí Paľko. Obec pritom dlhé roky ťaží z výhody v podobe priemyselného parku. Funguje tam viacero spoločností, ktoré dávali prácu okolo 500 ľuďom. Vďaka tomu patril Kriváň k obciam s najmenšou nezamestnanosťou v okrese Detva, ktorý bojuje s 12-percentnou mierou nezamestnanosti.

Fíni na Slovensku prerábali
Slovensko sa stalo prvou zahraničnou investíciou fínskeho priekopníka v oblasti strojárskej výroby na kľúč. Ojala Group neskôr expandovala s výrobnými kapacitami do Estónska a Indie. V stredoslovenskej obci sa Fíni nasťahovali do výrobne armovacích mriežok a výstuží zo skleného vlákna po spoločnosti Omfa nemeckého podnikateľa Jensa Wendlanda. Po ôsmich rokoch však v Kriváni výroba plechových modulov pre elektrotechnický a telekomunikačný priemysel skončila.

Dôvodom exitu Fínov zo Slovenska majú byť zlé hospodárske výsledky. Dostať pobočku v Kriváni do čiernych čísel sa totiž manažmentu nedarilo dlhodobo. Nepomohli ani časté personálne zmeny vo vedení. Od roku 2008 do roku 2015 firma vygenerovala kumulovanú stratu takmer 9,5 milióna eur. Materská spoločnosť Ojala-Yhtymä sa preto začiatkom roka 2016 rozhodla, že zvýši základné imanie slovenskej dcéry z 50-tisíc eur na 12,25 milióna eur.

Ojala Slovakia pritom v posledných rokoch investovala do zefektívnenia výrobných procesov. Od svojich odberateľov sa v poslednom čase snažila vyjednať vyššie ceny svojej produkcie i kontrakty na dodávky výrobkov s vyššou pridanou hodnotou.

Materská korporácia z fínskeho Sievi pritom bojuje s prepadom na globálnych trhoch. Kým v roku 2011 celosvetovo utŕžila 53,4 milióna eur, vlani sa jej tržby scvrkli na 43 miliónov eur. V štyroch fabrikách vo Fínsku, Estónsku, Indii a na Slovensku zamestnáva okolo 650 ľudí. Medzi zákazníkov Ojala Group patria elektrotechnické giganty ako ABB, Eaton, Delta Electronics či Eltek.

Novoročné obdobie je pre zamestnanosť na Podpoľaní náročné. Odborári strojárskej fabriky PPS Detva sa nedohodli s manažmentom na raste miezd o zhruba 45 eur mesačne a od pondelka zažíva továreň s takmer 800 ľuďmi neobmedzený ostrý štrajk.

Potopený Svitstroj si spravil z ľudí rukojemníkov
Uspeli v náročnom segmente kozmonautiky, keď vyrobili konštrukciu navádzacieho satelitu pre vesmírnu raketu Ariane. Na stole mali aj ďalšie projekty. Napriek tomu skončila strojárska firma Svitstroj zo Svitu patriaca investorovi z Nemecka v konkurze.

Spolu s ňou sa v ťažkej situácii ocitlo aj jej 180 pracovníkov. Zvláštne na celej situácii bolo, že zamestnancom zabudol vrcholný manažment fabriky túto skutočnosť oznámiť. Firmu jednoducho zatvoril a zľahla sa po ňom zem. Ľudia nedostali mzdu a nemal im ani kto dať výpoveď. Štart konkurzu sa totiž naťahoval. Kým približne 70 živnostníkov pracujúcich v strojárskej výrobe sa hneď zbalilo a s prácou skončilo ešte v apríli 2015, kmeňoví zamestnanci sa doslova stali rukojemníkmi Svitstroja.

Napokon sa po týždňoch čakania a neistoty rozhodlo 111 pracovníkov koncom mája ukončiť pracovný pomer výpoveďou. Tým si aspoň otvorili dvere na úrad práce. Stratili však nárok na odstupné, ale čerstvým nezamestnaným sa zároveň uvoľnila cesta k financiám z garančného fondu Sociálnej poisťovne.

01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:40