HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Boj o kľúčovú trasu pokračuje. RegioJet neuvoľní trať pre štátne vlaky

16.01.2017, 16:09
Autor:
redred

Vojna súkromného prepravcu RegioJetu pokračuje. Spoločnosť Radima Jančuru totiž neuvoľní trate pre štátne vlaky, píše na Facebooku RTVS

"Súkromný železničný dopravca zablokoval snahu štátnej Železničnej spoločnosti nasadiť medzi Bratislavu a Košice ďalšie vlaky," píše telerozhlas. 

"RegioJet drží cestujúcich ako rukojemníkov"

Podľa informácií RTVS bude RegioJet aj naďalej figurovať v grafikone, vlaky však jazdiť nebudú. V rovnakom čase však štátne železnice svoje vlaky nasadiť nemôžu. 

„RegioJet v tejto chvíli drží tisíce cestujúcich ako rukojemníkov, hoci sa vyjadrili, že nebudú robiť napriek,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký. „Zostaviť alternatívny cestovný poriadok je oveľa náročnejšie než prevziať trasy,“ dodáva.

RegioJet ohlásil, že na trati Bratislava - Košice končí od februára tohto roka.

"Nie je reálne, aby boli splnené naše podmienky, takže k 31. januáru definitívne odchádzame z trati Bratislava – Košice. Je nám to veľmi ľúto,“ povedal po rokovaniach s ministerstvom dopravy hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

Podľa ministra Árpáda Érseka by dotácie pre súkromného prepravcu zaťažili rozpočet jeho rezortu a preto jeho návrh neakceptoval.

Érsek vo vyhlásení reaguje, že štát urobí všetko pre to, aby sa nenechal takýmto jednaním vydierať. "Budeme hľadať všetky zákonné možnosti, ako zabezpečiť dostatok miesta vo vlakoch," skonštatoval Érsek.

RegioJet informácie popiera

RegioJet tieto informácie popiera a označil ich za nezmysel.

"Stanovisko ministerstva dopravy nie je pravdivé, RegioJet nechce nijako blokovať ZSSK, aby mohla začať využívať trasy z Bratislavy do Košíc. O tomto informoval ministra dopravy tiež Radim Jančura počas osobného stretnutia," píše sa v stanovisku Regiojetu, ktoré HN poskytol hovorca Aleš Ondrůj.

Český dopravca vo večernej reakcii doplnil, že vzhľadom na situáciu reagoval RegioJet hovoril priamo s Érsekom.

"1) Ministra dopravy sme uistili o tom, že sa nič nemení na pripravenosti RegioJetu umožniť ZSSK používať trasy doterajších spojov RegioJet od 1. februára.

2) Informovali sme ministra dopravy, že RegioJet stále nedostal odpoveď na svoju oficiálnu informáciu o ukončení prevádzky spojov zo strany ŽSR a súčasne stále čaká zo strany ZSSK na záujem o rokovania tak, aby mohlo dôjsť k prevzatiu trás medzi dopravcami od 1. februára.

3) Dohodli sme sa, že, aby sa predišlo zbytočným nedorozumeniam a nesprávnym informáciám, požiada ministerstvo dopravy ŽSR, aby čo najskôr zvolali spoločné rokovania, kde bude dohodnutý ďalší postup," poslal rozšírenú reakciu hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

01 - Modified: 2024-04-19 11:02:04 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-04 10:28:33 - Feat.: - Title: Všetko pre stabilné ceny. Rusko v marci znížilo vývoz benzínu po železnici na polovicu 03 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 04 - Modified: 2024-03-26 07:54:43 - Feat.: - Title: Deutsche Bahn postupne znížia pracovný čas rušňovodičov na 35 hodín týždenne 05 - Modified: 2024-03-19 16:23:43 - Feat.: - Title: Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:18